News

Ce se întâmplă cu piața muncii din România. Patronii sunt din ce în ce mai disperați

Schimbări pe piața muncii din România. Patronii par a fi tot mai disperați să-și mărească echipa de lucru, astfel că au implementat soluții rapide și eficiente.
15.07.2022 | 07:33
Ce se intampla cu piata muncii din Romania Patronii sunt din ce in ce mai disperati
Cum a evoluat piața muncii din România. Raport al specialiștilor. Sursa foto: freepick
ADVERTISEMENT

Piața muncii din România pare că se îndreată spre bine. Cel puțin asta dă de înțeles un raport recent al platformei de job-uri, BestJobs. În acesta se specifică faptul că au crescut ofertele de angajare, iar patronii au mărit salariile.

Salarii mai mari și mai multe angajări pe piața muncii, arată un raport al BestJobs

Angajatorii au apelat la majorarea veniturilor angajaților și la recrutarea pe mai multe funcții, odată cu anularea restricțiilor anti-Covid, dar și din cauza inflației, care se află de la începutul anului pe o pantă ascendentă.

ADVERTISEMENT

Totodată, un cuvânt de spus în această situație l-ar avea și noua directivă europeană, care face referire la dreptul de a avea un salariu egal în toate țările membre al Uniunii Europene (UE), dar și la menționarea venitului direct în anunț.

”În perioada ianuarie – iunie 2022, 21% dintre joburile active au publicat deja salariul și preconizăm că acest procent va crește, în linie cu tendința care se creează.

ADVERTISEMENT

În contextul inflației crescute și al incertitudinii economice globale, candidații prioritizează siguranța financiară adusă de un job și preferă oportunitățile care afișează salariul.

Mai bine de un sfert dintre aplicări sunt la joburile cu salariul la vedere, iar 87% dintre candidați au spus într-un sondaj că vor să știe salariul din anunțul de angajare”, potrivit spuselor Anei Vișian, care este Marketing Manager al site-ului BestJobs, potrivit stiripesurse.ro 

ADVERTISEMENT

Unde s-au înregistrat cele mai multe creșteri salariale

Cele mai multe creșteri ale veniturilor s-au înregistrat din ianuarie și până în iulie (față de aceeași perioadă din 2021-n.r), în domenii precum: Construcții, cu 10%, HoReCa și Turism tot cu 10% și Medicină cu 14%.

Însă, sunt și domenii unde salariile au rămas la același nivel, cele mai prost plătite fiind în: Marketing, cu 3, 3%, Financiar și Contabilitate cu 2, 8% și Managament cu 7, 6%. Raportul BestJobs mai arată că, spre deosebire de prima jumătate a lui 2021, în cea din anul actual, volumul de oferte a crescut în:

ADVERTISEMENT
  • București și Ilfov, cu 63% mai multe posturi deschise,
  • Mureș, cu 61%,
  • Sibiu, cu 60%,
  • Prahova, cu 60%
  • Arad, cu 59%,
  • Timiș, cu 58%.

În ceea ce privește numărul de job-uri, cele mai multe posturi care s-au pus la dispoziție, de la începutul lui 2022 și până în momentul de față, sunt în: Construcții, cu 68%, Financiar/Contabilitate cu 66%, IT cu 63%, Medicină, cu 51%, Inginerie cu 50% și Vânzări cu 47%.

ADVERTISEMENT