Life

Ce se întâmplă cu piesa lui Costi Ioniță de la Eurovision. Minodora s-a enervat cumplit: “Nu e plagiat”

Piesa compusă de Costi Ioniță pentru Eurovision, România mea, a stârnit un adevărat scandal. TVR a primit mai multe sesizări că aceasta încalcă regulamentul concursului.
16.02.2022 | 22:32
Ce se intampla cu piesa lui Costi Ionita de la Eurovision Minodora sa enervat cumplit Nu e plagiat
Ce se întâmplă cu piesa lui Costi Ioniță de la Eurovision. Minodora s-a enervat cumplit. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Minodora s-a enervat cumplit atunci când a aflat că piesa pe care a interpretat-o pentru Eurovision ar putea să fie descalificată.

România mea a fost compusă de Costi Ioniță în anul 2004, dar acum a avut o altă orchestrație.

Potrivit regulamentului concursului, toate piesele înscrise trebuie să nu fie lansate înainte de 1 septembrie 2021. O comisie a analizat situația și a anunțat ce se întâmplă cu piesa interpretată de Minodora, Cream și Diana Bucșa.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu piesa lui Costi Ioniță de la Eurovision. Minodora s-a enervat cumplit. “Nu e plagiat”

Scandal cumplit la Eurovision. Minodora, Cream și Diana Bucșa au cântat piesa România mea, compusă de Costi Ioniță, și s-au calificat în finala Eurovision România 2022.

Imediat, a început un scandal uriaș. Piesa a fost lansată în urmă cu aproape 18 ani ( dar într-o altă orchestrație), iar acest lucru contravine regulamentului concursului. Piesele înscrise în concurs trebuie sa nu fie lansate înainte de 1 septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

România mea (din 2004) se regăsește pe albumul Ziua mea, la acel moment fiind lansată sub formă de manea.

Minodora s-a enervat cumplit și a declarat că se știa de la început că piesa nu este nouă.

“S-a știut din momentul în care a fost acceptată piesa. Nu e plagiat, dar e diferența asta de acum 18 ani!

ADVERTISEMENT

Asta e, dacă vom merge mai departe, mergem, dacă nu, mergem mai departe și eu, și Costi cu cariera! Nu suferim noi de Eurovision, nu leșinăm dacă nu ajungem acolo.

Să-mi arătați mie un compozitor de-al nostru în afară de Costi Ioniță care mai face așa piesă? Este deranjant că România e în doliu după maneaua-rock și tot România blamează maneaua lui Costi și Minodora!”, a declarat Minodora pentru Click. 

ADVERTISEMENT

Ce a decis comisia de soluționare a contestațiilor

O comisie TVR s-a întrunit să discute această problemă și a dat verdictul. Piesa nu va fi descalificată, fiind considerată o operă nouă.

“Refrenul piesei muzicale înscrisă în concursul Selecției Naționale Eurovision 2022 are o linie melodică diferită, în unele părți augmentată, în altele, diminuată sau cu motive total diferite.

Conform legislației în vigoare, adaptarea unei opere muzicale se consideră o nouă operă muzicală, cu o altă linie melodică și cu alt aranjament orchestral, adică o operă muzicală generatoare de noi drepturi patrimoniale de autor.

În această situație, membrii comisiei de contestații consideră, în unanimitate, că noua variantă a piesei muzicale înscrisă în concurs nu încalcă dispozițiile Regulamentului Selecției Naționale cu privire la perioada strictă de comunicare publică a cântecului, respectiv 1 Septembrie 2021″, se arată în comunicatul echipei Eurovision România.

ADVERTISEMENT