News

Ce se întâmplă cu prețul gazelor în aceste zile. Este o situație nemaiîntâlnită din 2021

Prețul gazelor naturale a atins cel mai scăzut nivel din 2021, însă, paradoxal, oamenii plătesc cele mai mari facturi din ultimii ani.
05.01.2023 | 09:55
Ce se intampla cu pretul gazelor in aceste zile Este o situatie nemaiintalnita din 2021
Prețul la gaze, în scădere. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Mai mult, specialiștii nu preconizează nicio ieftinire a facturilor pe fondul ieftinirii prețului la gaz. Principala cauză pentru această situație bizară ar fi temperaturile ridicate din Europa, la începutul lunii ianuarie majoritatea zonelor înregistrând chiar și 10-15 grade Celsius.

Prețul la gaze, cel mai scăzut din 2021

În consecință, contractele de referință au scăzut cu 11%, pentru că zeci de milioane de familii au depins tot mai puțin de gazele naturale.

ADVERTISEMENT

Prețul pe piața olandeză pentru gaz, luată drept referință, a ajuns la 64 de euro pe MegaWatt/oră, cel mai mic preț înregistrat din 2021. Mai mult, depozitele sunt cu mult peste nivelul normal, în timp ce iarna rece se lasă așteptată, conform Realitatea. De altfel, cercetătorii europeni, susținuți de cei români, anunțau o iarnă blândă, lipsită de zăpadă.

”Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, explica cercetătorul George Gârbacea.

ADVERTISEMENT

Fenomenul ”La Nina” ar juca un rol important în această iarnă. ”Acest fenomen e relevant, ar putea însemna pentru partea de nord a Europei o iarnă mai blândă și cu precipitații mai multe, iar pentru iernile din țara noastră influențele sunt complexe, pentru că pot veni și dinspre regiunile nordice dar și dinspre Marea Mediterană mai multe precipitații”, a explicat și directorul ANM Florinela Georgescu.

Momentan, Europa pare că va trece fără probleme peste iarnă, mai ales că stocurile sunt pline și temperaturile sunt ridicate, implicit consumul e mai mic. Cu toate acestea, iarna anului 2023 și 2024 rămâne adevăratul test pentru europeni.

ADVERTISEMENT

Asta, în contextul în care Rusia nu mai rămâne un partener viabil pentru cumpărarea de gaze, astfel că europenii vor plăti mai mult pentru gaz lichefiat adus de peste mări și țări.

”Dacă importurile de gaze către UE din Rusia scad la zero în 2023, iar cererea chineză de GNL revine la nivelul din 2021, atunci Uniunea Europeană se va confrunta cu un decalaj serios între cerere și ofertă în 2023″, avertizează Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

ADVERTISEMENT

”Pe termen scurt, Europa se află într-o situație dificilă. Dar, pe termen lung, Rusia, pur și simplu, nu poate câștiga acest război energetic”, au completat, pe de altă parte, experții citați de Politico. În cel mai bun caz, Europa va avea în 2023 un deficit de gaze aproximativ 7%.

ADVERTISEMENT