Life

Ce se întâmplă cu prețul pieselor auto. Cât costă acum o ușă sau un parbriz pentru Dacia Logan

Prețul pieselor auto a explodat în ultima vreme, spre disperarea proprietarilor de mașini. Cât a ajuns să coste o ușă pentru Dacia Logan.
20.06.2024 | 15:05
Ce se intampla cu pretul pieselor auto Cat costa acum o usa sau un parbriz pentru Dacia Logan
Prețul pieselor auto a crescut îngrijorător. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Posesorii de autoturisme se tem de ziua în care vor fi nevoiți să-și ducă mașina la mecanic. Prețul pieselor auto a explodat, iar o ușă sau un parbriz pentru Dacia Logan au ajuns să valoreze sume greu de crezut.

Posesorii de mașini, disperați. Prețul pieselor auto a explodat

Niciun proprietar nu-și dorește ca mașina lui să aibă probleme. Dar în ultimii ani, ideea s-a transformat într-un adevărat coșmar. Prețul pieselor auto a crescut simțitor. Ba chiar există situații în care s-au dublat.

ADVERTISEMENT

În timp ce reparațiile costă mai mult, asigurările ar trebui să nu se mai scumpească, iar autoritățile au decis să prelungească plafonarea RCA cu încă trei luni. Chiar și așa, portofelele românilor suferă.

Orice drum la service, chiar și pentru probleme minore, lasă urme adânci în buget. Un far s-a scumpit, în ultimii trei ani, cu 34%. De fapt, prețul tuturor pieselor auto s-a mărit vizibil.

ADVERTISEMENT

Dacă în trecut, costul mediu pentru piesele auto la maşinile reparate în baza poliţei RCA era de aproximativ 4830 de lei, acum, valoarea acelorași piese a ajuns la aproape 6.500 de lei.

Piesele originale sunt cele mai scumpe

Iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat la piesele originale. „Au crescut preţurile la producător. Toate preţurile…că maşina se repară pe Casco, pe RCA, pe cheltuiala clientului, preţurile au crescut.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost la piesele originale”, a explicat Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto, conform observatornews.ro. Cele mai sesizabile scumpiri sunt la roți și anvelope.

„Acele componente, acele piese se produc cu un consum mare de energie. Şi preţul energiei a variat foarte mult şi asta a avut un impact mare în piaţă”, a precizat Alexandru Şeremet, reprezentant importator auto.

ADVERTISEMENT

O ușă dreaptă pentru o Dacia Logan se găsea anul trecut la 1739 de lei. În 2024, însă, prețul acesteia a ajuns la 2278 de lei. Iar un parbriz a ajuns, de la 2.200 de lei, să se vândă cu 5500 de lei.

Șoferii se plâng că totul este la dublu acum, atât piesele, cât și manopera. Iar distribuția, schimbul de ulei și întreținerea, costă în prezent în jur de 1600 de lei, o sumă uriașă pentru mulți români.

Prețul pieselor auto a crescut, dar livrarea durează mai mult

Cu toate că piesele auto sunt mai scumpe, acestea vin adesea cu întârziere, spre disconfortul mecanicilor, dar și al proprietarilor de mașini. „Furnizorii nu mai ţin atâtea piese pe stoc, preferă să aibă un număr limitat şi termenul de livrare este mai mare. Aşteptăm o săptămână pentru nişte piese care veneau a doua zi în trecut”, a spus Lucas Ionescu, reprezentantul unui service.

Revizia unei mașini poate să coste mai mult de 1000 de lei. Pentru filtrul de aer, precum și pentru cel de polen, prețurile pornesc de la 20-30 de lei. Cele de ulei și de combustibil pornesc de la 50 de lei. Uleiul de motor este în jur de 30 de lei/ litrul.

Astfel că, la final, totalul este cu 25% mai mare decât anul trecut. „Schimbul fluidelor, fie că vorbim de ulei, lichidul de frână, schimbul de filtre, de aer, de particule, de combustibil, eventuale verificări la sistemul de frânare”, a mai Lucas Ionescu despre costul reviziei și ce implică.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
Iga Swiatek, ipostaze rare din vacanță. Lidera mondială a renunțat la inhibiții FOTO
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Ce faci, prietene? Hai să mergem la ambulanță". Drogat și băut, un tânăr a adormit la volan, pe mijlocul unei străzi din Sectorul 4
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit...
Ce a putut face milionarul de 33 de ani care a fost umilit doar pentru că este român. Totul s-a aflat abia acum
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de...
Mihaela Rădulescu, apariție de senzație în costum de baie, la aproape 55 de ani! Foto
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau...
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Așa se curăță cel mai ușor peștele. Tehnica e simplă
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate...
Ce se întâmplă, de fapt, la preselecțiile pentru „Vocea României. Mama unei candidate a rupt tăcerea: „Fiicei mele i s-a spus din start că trebuie să..”