News

Ce se întâmplă cu prețurile în 2023. BNR, prognoză optimistă în privința inflației

Vin vești bune de la BNR. Specialiștii băncii centrale au o prognoză optimistă și spun că rata inflației va scădea puternic în 2023. Ce se întâmplă cu prețurile.
25.01.2023 | 08:27
Ce se intampla cu preturile in 2023 BNR prognoza optimista in privinta inflatiei
Vești îmbucurătoare de la BNR în legătură cu prețurile. Inflația va scădea puternic în anul 2023. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

BNR a anunțat, la mijlocul acestei luni, că prețurile de consum în luna decembrie 2022 comparativ cu luna noiembrie 2022 au crescut cu 0,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2022, comparativ cu luna decembrie 2021, a fost de 16,4%.

Vești îmbucurătoare de la BNR în legătură cu prețurile. Inflația va scădea puternic în anul 2023

Anterior, în noiembrie 2022, am avut o rată a inflației record pentru anul precedent, de 16,8%.

De la Banca Națională a României vin acum prognoze extrem de optimiste. În cel mai recent raport al Consiliului de Administraţie al BNR se arată că rata anuală a inflației ar urma să scadă încă din primul trimestru din 2023. Ea va ajunge, în al treilea trimestru, undeva la 10%.

ADVERTISEMENT

Inflația va coborî și mai alert, în ultima parte a anului, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III, potrivit Minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

”În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor informaţii şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre faţă de previziunile precedente -, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023”, se precizează în documentul BNR, anunță Agerpres.

ADVERTISEMENT

Care sunt motivele acestei scăderi a inflației în 2023

Specialiștii BNR spun că rata anuală a inflaţiei ar începe să scadă la final de martie, urmând ca ulterior să vedem o decelerare tot mai accentuată.

În perioada aprilie-iunie, BNR estimează o inflaţie de 10,9%, comparativ cu 15% în trimestrul anterior. Apoi, spre sfârşitul perioade de proiecţii ar urma să ajungem la 4,2%.

ADVERTISEMENT

Teoretic, am putea încheia anul 2023 cu preţuri care îşi vor încetini creşterea accelerată observată în ultimele luni.

Rata inflației BNR
Evoluție – Rata inflației BNR. Sursa foto: bnr.ro

În spatele acestei evoluții îmbucurătoare este pachetul de măsuri care vizează prelungirea schemelor de plafonare / compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025, se mai arată în minuta şedinţei de politică monetară publicată de Banca Naţională.

ADVERTISEMENT
Tags: