News

Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină. Nicolae Ciucă: ”Va fi o compensare de 50 de bani”. Klaus Iohannis: ”Atât se poate”. Update

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat joi, după ședința de Guvern, decizia luată în cazul prețurilor la benzină și motorină. Executivul a decis o compensare de 50 de bani, care se aplică direct la pompă.
23.06.2022 | 07:26
Ce se intampla cu preturile la benzina si motorina Nicolae Ciuca Va fi o compensare de 50 de bani Klaus Iohannis Atat se poate Update
Benzină și motorină mai ieftine în următoarele 3 luni. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT
23-06-2022
12:18

Klaus Iohannis, despre compensarea prețurilor la carburanți: ”Atât se poate. 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai la pompă”

De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a comentat măsura Guvernului Ciucă de a compensa cu 50 de bani prețul pentru litrul de carburant.

Șeful statului a spus că ”cei 50 de bani sunt 50 de bani. Nu îi dai! Atât se poate face”. De asemenea, președintele a precizat că reducerea accizelor la carburant nu se poate face din cauza legislației europene.

”Reducerea accizelor este doar așa, aparent posibilă. În realitate nu este ușor de instituit din cauza legislației europene. E ușor dacă vrei să le crești. Celelalte instrumente sunt cele naționale: să se umble la TVA, la sprijin bugetar.

În situația în care, și la noi, prețurile la pompă au crescut destul de mult, guvernul, pe bună dreptate, a ajuns la concluzia că trebuie să facă ceva. Nu e posibil să plafonezi prețul direct.

Atât cât se poate, este corect să se facă. Până la urmă, și 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai la pompă. Pentru cei care cumpără cantități mari de carburanți, se simte la pompă.

Premierul m-a asigurat că această sumă poate fi suportată din buget”, a spus Klaus Iohannis.

23-06-2022
11:22

PSD, prima reacție după compensare prețului la carburanți anunțată de premierul Ciucă

Partidul Social Democrat a avut o reacție rapidă după anunțul premierului Nicolae Ciucă legat de compensarea prețului la combustibili.

Reprezentanții PSD susțin că soluția lor, plafonarea, nu compensarea prețului, ar fi fost mai bună și anunță că, dacă măsura guvernului nu va da rezultate, vor reveni cu ideea plafonării.

”PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, anunță partidul lui Ciolacu, pe Facebook.

23-06-2022
10:36

Guvernul compensează prețul la carburanți cu 50 de bani pe litru. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul privitor la mecanismul prin care se va face reducerea prețurilor la carburanți pentru cetățeni.

În perioada următoare, prețul combustibililor va scădea, la pompă, cu 50 de bani. Compensarea va fi în vigoare doar pe trei luni: iulie, august, septembrie, potrivit premierului. 

”Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.

Am luat decizia să aplicăm această măsură, una care a fost adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea Guvernului, cât și a companiilor din industria petrolieră. Jumătate din reducere va fi decontată de stat.

Mecanismul va fi asigurat pentru 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valoarea pachetului va fi de 2 miliarde lei, jumătate urmând a fi asigurați de la bugetul de stat. Păstrăm ținta de investiții de 7% din PIB”, a spus șeful Executivului, la finalul ședinței de Guvern de joi, 23 iunie.

Nicolae Ciucă a mai adăugat că la finalul celor 3 luni de compensare se va analiza dacă sunt necesare și alte măsuri în sprijinul populației.

Primele informații despre compensarea litrului de benzină și motorină pentru lunile iulie, august și septembrie au apărut miercuri. Partenerii din coaliția de guvernare mai au de stabilit câteva detalii despre compensarea valabilă trei luni.

Guvernul va anunța ieftiniri pentru benzină și motorină

Asta au declarat miercuri prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Decizia Guvernului României va veni pe fondul creșterii constante a prețului pentru benzină și motorină. Asta s-a întâmplat deși prețurile carburanților din România sunt în continuare printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

La acest capitol, țara noastră are al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia. De asemenea, guvernanții au ținut cont și de scăderea taxelor aplicate pe carburanți, dar s-a considerat că această măsura nu ar avea un efect pe termen lung.

Nicolae Ciucă a declarat că scăderea TVA se va pierde în cel mult o lună, ceea ce însemna că prețurile ar fi continuat să crească și ar fi acoperit iar reducerea generată de reducerea TVA.

ADVERTISEMENT

Totodată, s-a considerat că nici renunțarea la accize nu ar fi fost o soluție. Astfel, prețul pentru benzină și motorină va fi compensat cu o sumă fixă, nu cu un procent din preț.

La finalul celor trei luni, guvernul va analiza dacă prețurile au crescut

Am putea asista la o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Ulterior, Guvernul României va analiza cum au evoluat prețurile după cele trei luni.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns la perioada de trei luni pentru că este imposibil de prognozat cum va evolua piața petrolului mai departe. Mai trebuie spus că guvernanții lucrează și la stabilirea unui mecanism de compensare.

Pentru moment s-a avansat varianta conform căreia sumele pentru compensare vor veni parțial din bugetul de stat și nu vor fi folosite fonduri europene pentru.

ADVERTISEMENT

Altfel, amintim că președintele SUA, Joe Biden, a anunțat miercuri că va cere Congresului suspendarea taxelor pe benzină și motorină pentru trei luni.

Măsură este menită să ușureze presiunile financiare la pompă. Este vorba despre taxa federală de 18,4 cenți pe galon pentru benzină și de 24,4 cenți pe galon pentru motorină, conform cnbc.com.

ADVERTISEMENT