News

Ce se întâmplă cu probele de la testele PCR recoltate din spitale. Decizie de ultim moment!

17.03.2021 | 14:23
Ce se intampla cu probele de la testele PCR recoltate din spitale Decizie de ultim moment
ADVERTISEMENT

Un ordin al ministrului Sănătății ușurează analizarea probelor pentru testele PCR de către laboratoarele private, fără să mai fie nevoie de acordul Institutului Național de Sănătate Publică pentru trimiterea acestor probe la alte laboratoare decât cele de stat.

Astfel, probele recoltate pentru testele PCR de la persoanele suspecte de infecție cu coronavirus vor fi trimise la cel mai apropiat laborator public, iar dacă acesta are capacitatea de testare depășită, vor fi redirecționate către cel mai apropiat laborator privat.

ADVERTISEMENT

Măsura fost luată pentru a grăbi procesul de testare astfel încât toate probele prelevate să fie prelucrate în maximum 24 de ore, ordinul fiind semnat de către secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.

Testele PCR, făcute la cele mai apropiate laboratoare

Până acum, probele erau trimise de către DSP-uri la cel mai apropiat laborator, iar în cazul în care acesta avea depășită capacitatea de testare, repartizarea probelor se făcea de către Institutul Național de Sănătate Publică pentru a fi repartizate către alt laborator inclus în programul de testare. Prin modificarea introdusă, INSP este scos din joc, iar laboratorele private vor putea procesa testele fără acordul Institutului, care va repartiza probele prelevate doar în cazurile în care nici laboratoarele din mediul privat nu fac față.

ADVERTISEMENT

Direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa prioritar celui mai apropiat laborator din rețeaua publică, pe care îl vor contacta în vederea trimiterii probelor. În situația în care cel mai apropiat laborator din rețeaua publică are capacitatea de testare depășită, direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București se vor adresa celui mai apropiat laborator privat”, se arată în ordinul de ministru.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, afirma, în conferința de presă din 28 ianuarie că este nemulțumit de ritmul testării afirmând că România testează doar la 30-40% din capacitate. Acesta este și motivul invocat pentru care raportările oficiale au început să includă și rezultatele testelor antigen, așa-numitele „teste rapide”.

ADVERTISEMENT