News

Ce se întâmplă cu programele Prima Casă și Rabla dacă se prelungește criza politică

12.02.2020 | 17:52
Ce se intampla cu programele Prima Casa si Rabla daca se prelungeste criza politica
ADVERTISEMENT

Riscul prelungirii crizei politice pe termen nedefinit ar ridica în mod normal dubii legate derularea în acest an a programelor Prima Casă și Rabla. Din fericire pentru cei vor să recurgă la acest tip de facilitate oferită de stat, actele normative necesare derulării acestor programe în 2020 au fost adoptate înainte ca guvernul Orban să fie demis. În acest condiții, chiar și un guvern interimar, cu atribuții reduse, poate gestiona desfășurarea acestor programe întrucât finanțarea a fost deja asigurată.

Prima Casă, ultimul an cu finanțare consistentă?

Banii pentru Prima Casă au fost alocați în ultima zi în care Guvernul s-a aflat în exercițiu deplin, pe 4 februarie. Se pare că hotărârea de guvern care alocă cei 2 miliarde de lei în acest an pentru susținerea contractării de credite imobiliare nu face parte din actele normative care ar avea probleme cu avizele. Astfel, HG-ul a fost publicat, marţi, în Monitorul Oficial, iar suma de 2 miliarde este aceeași pe care guvernul a pus-o la dispoziție și în anii precedenți, conform unui planificări mai vechi a Ministerului Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Aceeași planificare arată însă că în 2021 vor fi alocați ceva mai puțini bani, adică 1,5 miliarde de lei.

Dincolo de 2021 este dificil de prognozat ce se va întâmpla cu Prima Casă. Ministrul demis al Finanțelor, Florin Cîțu, afirma că este necesară o reevaluare a programului pentru a stabili în ce măsură este utilă păstrarea lui pe viitor.

ADVERTISEMENT

Este un program care a apărut când economia avea nevoie de susţinere. Astăzi, economia nu este în criză, deci nu ştim dacă mai e nevoie în această formă. Chiar dacă plafoanele la garanţie au scăzut, creditele au crescut în continuare. Se vede o tranziţie către alte tipuri de credite, se pare că acest program nu este cel care susţine singur această piaţă. Vom lua o măsură cu acest program cât de curând”, spunea Florin Cîțu pe 20 ianuarie.

Declarația a generată speculații că Guvernul ar fi intenționat să pună capăt programului, însă, odată cu aprobarea sumei, programul devine practic operațional și pentru acest an.

ADVERTISEMENT

Condițiile de derulare rămân aceleași ca în anii precedenți. Astfel, statul garantează  creditele imobiliare ale celor celor care nu dețin nici locuință sau au în proprietate una mai mică de 50 m². Garanția poate ajunge până la 50% din valoarea creditului în cazul locuințelor noi sau 40% pentru cele vechi.

Cei care vor să beneficieze de Prima Casă trebuie să aibă un avans de cel puțin 5% din valoarea locuinței. Tot prin acest program poate fi finanțată și construcția unei locuințe noi.

ADVERTISEMENT

Rabla, un program în expansiune

Ca și Prima Casă, finanțarea programului Rabla a fost inclusă în bugetul de stat pe 2020 și a fost lansat oficial luni, astfel că nu mai pot să apară schimbări indiferent de cât se va prelungi instabilitatea politică. Mai mult, Rabla și Rabla Plus beneficiază de alocări mai consistente în acest an, tendință crescătoare care este probabil să se păstreze și în anii următori în condițiile în care la nivel european se dorește încurajarea populației să renunțe la automobilele poluante, inclusiv prin impunerea treptată de restricții, și să cumpere mai multe automobile hibrid sau electrice.

Astfel, marea noutate este că și posesorii motociclete vor putea obține vouchere chiar dacă au o valoare mai mică decât cele pentru schimbarea automobilelor. De asemenea, achiziția de mașini electrice prin Rabla Plus este posibilă doar cu condiția ca respectivul autovehicul să nu poată fi înstrăinat timp de un an. Astfel, autoritățile vor să prevină situația ca mașinile electrice să fie cumpărate în România și vândute în străinătate, pericol generat de faptul că voucherele emise de statul român au cea mai mare valoare din întreaga Uniune Europeană, de circa 10.000 de euro.

Rabla Clasic şi Rabla Plus vor beneficia de o finanțare de 545 de milioane de lei în 2020, dintre care achiziției de mașini electrice sau hibrid plug-in îi vor fi alocate 140 de milioane de lei.

Suma ne va permite să creştem la 60.000 numărul maşinilor uzate pe care le vom scoate din trafic. Valoarea primei de casare rămâne la 6.500 de lei, aproximativ 1.350 de euro. Această primă poate să crească cu încă 1.000 de lei dacă maşina nou cumpărată se înscrie în pragul de emisie de 96 grame de CO2. Am introdus un ecobonus nou în Rabla Clasic, valoarea lui fiind de 1.000 de lei adăugaţi la prima de casare, ce se poate cumula cu prima de casare în cazul în care maşina nouă cumpărată este una cu sistem GPL, mult mai puţin poluantă cu mediul înconjurător. Noutăţile nu se opresc aici. Am decis inclusiv creşterea ecobonusului pentru maşinile hibride convenţionale, cele care nu se încarcă la priză, de la 1.700 de lei la 2.500 de lei”, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Pentru motociclete, valoarea voucherului va fi de 3.500 de lei.

Păstrăm neschimbată cea mai mare primă de casare din Europa pentru maşinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric şi circa 4.500 de euro pentru maşinile hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou. Cu bugetul de anul acesta, 2.500 de români îşi pot cumpăra maşini full electric şi 400 de români hibride plug-in. Ne propunem ca obiectiv să introducem într-un an la fel de multe maşini hibride şi electrice cât au fost introduse în ultimii patru ani, de când avem Rabla Plus”, a spus ministrul.

 

ADVERTISEMENT