Uniunea Europeană a luat de curând o hotărâre importantă față de punctele de reciclare din România, dar și din restul statelor membre. Asta după ce s-a observat un interes tot mai ridicat pentru colectarea PET-urilor din partea populației.
Se închid punctele de reciclare din țară după ce s-a văzut cum românii au luat cu asalt aceste locuri? Scopul este, ce-i drept, mai mult unul financiar, decât intenția de a proteja neapărat natura, dar s-a dovedit până în prezent foarte util contra poluării.
Un număr record de PET-uri au ajuns la reciclare în România, deși așteptările nu erau prea mari la început. Românii merg în fiecare zi să recicleze, iar asta se întâmplă nu doar la nivel național. S-a observat că preocuparea cetățenilor este ridicată și în alte state membre ale UE.
Conform statisticilor, în 2023, veniturile din activitățile de reciclare a plasticului au generat 4% din veniturile totale ale Uniunii Europene, aproape 7, 2 miliarde de euro. Luând în calcul situația din prezent, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a făcut public un nou raport în care este menționat că odată cu punctele de reciclare și cu noile măsuri s-a încurajat reducerea de consum de plastic.
De asemenea, a fost impulsionat și ritmul de reciclare. Drept urmare, nu este exclus să se creeze și mai multe puncte de reciclare în țară. De altfel, UE a introdus din 2021 această sursă de venituri în statele membre, bazată pe deșeurile de la ambalajele plastice. Însă, procesul de calcul al contribuțiilor nu este suficient de bine pus la punct.
”După 33 de ani în care sistemul de resurse proprii a rămas acelaşi, UE a introdus în 2021 o nouă sursă de venituri pentru statele membre, bazată pe deşeurile provenite din ambalaje plastice.
Din păcate însă, procesul de calcul al contribuţiilor nu este suficient de bine pus la punct. Solicităm Comisiei Europene să remedieze rapid dificultăţile şi să pună în aplicare modificările operate”, a precizat Lefteris Christoforou, membrul ECA responsabil pentru acest audit.
În total, la nivel național, de la începutul programului ReturRO și până în momentul de față s-au colectat peste 200.000 de tone de recipiente din sticlă, plastic și metal. Unii români susțin că s-au potolit din a fura de când a început reciclarea în masă.
”În jur la 150 – 130 făceam până când s-a șmecherit lumea. Acum 30 de lei.. asta e. Dacă nu muncești, nu ai, ne-am potolit cu furatul, ne bagăm pe așa ceva.”, a spus un român pentru Știrile Protv.