News

Ce se întâmplă cu radarele poliției care folosesc mașini neinscripționate și nesemnalizate

26.03.2019 | 11:39
Ce se intampla cu radarele politiei care folosesc masini neinscriptionate si nesemnalizate

O propunere legislativă prevede că poliţiştii de la Rutieră nu vor mai avea voie să folosească maşini neinscripţionate, din care să dea amenzi rutiere şoferilor surprinşi cu viteze care depăşesc limita impusă de legile aflate în vigore! Procesul verbal încheiat în astfel de cincumstanţe ar fi lovit de nulitate, în cazul în care propunerea ar deveni Lege.

Amenzile date de poliţiştii care folosesc radarul în maşini neinscripţionate ar putea fi lovite de nulitate

Textul propunerii legislative pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a primit în iulie 2018 votul decisiv din partea deputaților, dar a fost contestată la CCR, care a declarat-o parțial constituțională.

În prezent, propunerea legislativă se află la votul senatorilor, având însă propunere de respingere. Totuși, ea ar putea să se aplice, dar doar dacă obține votul favorabil al Camerei Deputaților, semnătura șefului statului și este publicată în Monitorul Oficial.

Politistii nu vor mai putea sta la panda, daca Legea va fi votata favorabil

Proiectul de modificare a Legii, pe masa deputaţilor

Şoferii nu vor mai putea fi sancționați de către polițiștii care folosesc radarul și care nu poartă uniformele specifice, nu folosesc o mașină cu însemnele poliției sau radarele nu sunt semnalizate corespunzător, cu ceva distanță înainte și, dacă nu se respectă aceste prevederi, procesul-verbal de constatare a contravenției devine nul.

Potrivit acestei propuneri legislative, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor urmează să se facă direct de către polițistul rutier sau polițistul de frontieră, aceștia fiind obligați să poarte uniforme cu înscrisuri și însemne distinctive.

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”, prevede propunerea legislativă.

În continuare, proiectul de act normativ lămurește aspectul că autovehiculele pe care sunt instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staționar sau în mișcare. Radarele fixe ar trebui presemnalizate cu măcar 500 de metri înainte în localitate și cu măcar doi kilometri în afara localității. Procesele verbale de contravenție încheiate cu nerespectarea acestor reguli ar urma să fie nule.