BNR avertizează asupra riscurilor crescute de nerambursare a creditelor în perioada următoare. Se prognozează o creștere a acestora pe toate segmentele principale de credit până în anul 2025.
Banca Națională a României face previziuni. Raportul asupra stabilităţii financiare al BNR vorbește despre anumite riscuri la care românii sunt expuși din anul 2025.
„Deşi manifestarea riscului de credit a fost limitată până în prezent, preocupările în această privinţă se menţin. În ansamblu, capacitatea sectorului real de onorare a serviciului datoriei a avut evoluţii mixte de la data ultimului Raport, însă se menţine la niveluri adecvate.
Pe de-o parte, de la începutul anului 2024, calitatea portofoliului de credite acordate companiilor nefinanciare de către instituţiile de credit s-a îmbunătăţit, rata creditelor neperformante ajungând la 3,8% în septembrie 2024.
Pe de altă parte, în cazul sectorului populaţiei există semne de deteriorare uşoară a calităţii activelor băncilor. Astfel, rata creditelor neperformante a ajuns la valoarea de 3,3% în septembrie 2024, de la 3,2% pe parcursul anului precedent şi de la minimul atins în iunie 2022 (2,96%)”, se arată în Raport, ptorivit agerpres.ro.
În acest sens, BNR menționează că, pentru anumite segmente de creditare, riscul de credit este mai ridicat, ca în cazul împrumuturilor acordate IMM, al expunerilor faţă de piaţa imobiliară comercial, precum și în cazul creditelor de consum acordate populaţiei.
„Estimările pe un orizont de 12 luni (septembrie 2024 – septembrie 2025) indică majorări ale probabilităţii de nerambursare pe toate segmentele principale de credit (+1,4 puncte procentuale până la 4,6 la sută pentru credite acordate companiilor nefinanciare, +0,6 puncte procentuale până la 3,5 la sută pentru credite de consum acordate populaţiei şi +0,02 puncte procentuale până la 0,25% pentru creditele ipotecare acordate populaţiei)”, se spune în Raport.
Sănătatea financiară a firmelor a înregistrat o degradare în anul 2023, comparativ cu anul anterior, în termeni anuali, lucru ce se poate observa în majoritatea indicatorilor financiari.
De asemenea, BNR mai menționează faptul că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale. Incidentele de acest fel din sectorul bancar au fost în creștere în ultimii ani.