News

Ce se întâmplă cu ratele românilor. ROBOR la șase luni, la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani

Indicele ROBOR la șase luni a ajuns la cel mai mare nivel din 8 iulie 2013 până acum, chiar dacă ROBOR-ul la șase luni a stagnat. Acest lucru va duce la creșterea ratelor creditelor imobiliare.
08.04.2022 | 13:11
Ce se intampla cu ratele romanilor ROBOR la sase luni la cel mai mare nivel din ultimii noua ani
Băncile vor cere rate mai mari la credite/ Foto: Inquam Photos- Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Indicele ROBOR la șase luni a crescut vineri la 4,81%, față de 4,80%, nivelul înregistrat în precedenta ședință. Cum acest indice este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, creșterea se va reflecta în ratele pe care românii le plătesc pentru locuințele achiziționate prin intermediul băncilor, transmite antena3.ro.

Creștere constantă a nivelului ROBOR

De asemenea, Banca Națională a anunțat că indicele ROBOR la trei luni a rămas la nivelul de 4,70%, cât s-a înregistat și joi. Totuși și acest ROBOR-ul la trei luni a cunoscut o creștere importantă în ultimul an. La începutul lui 2021, acesta avea o valoare de 1,98% pentru ca în debutul anului în curs să ajungă la 3,02%.

ADVERTISEMENT

O  nouă creștere a fost impulsionată de războiul ruso-ucrainean început pe 24 februarie, dată la care valoarea ROBOR la trei luni era de 3,61% pentru ca la începutul lui martie să ajungă la 4,25%.  Indicele ROBOR la trei luni este utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Și indicele ROBOR la 12 luni, care constă în rata dobânzii plătită la creditele în legi obținute de băncile comerciale de la alte bănci, a cunoscut o creștere, ajungând vineri la 4,87%, cu 0,01% mai mult față de ziua de joi.

ADVERTISEMENT

Din primăvara  anului 2019, pentru creditele retail în lei a fost introdus indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor IRCC, însă acesta se aplică doar creditelor contractate după introducerea acestui indice.

Creșterea ROBOR, care va antrena și creșterea ratelor la creditele imobiliare, va continua fiind antrenată de majorarea dobânzii-cheie de către Banca Națională de la 2,5% la 3%. Timp de circa doi ani, BNR a menținut la același nivel dobânda-cheie, însă în ultimele șase luni a majorat-o de cinci ori.

ADVERTISEMENT

Majorările ar putea determina o creștere a ROBOR la nivelul de 6% până la sfârșitul acestui ani. Potrivit unor calcule Antena 3, acest lucru ar face ca rata lunară pentru un credit ipotecar de 250.000 de lei, pe 30 de ani, să crească cu 700 de lei.

Soluția guvernanților: amânarea plății ratelor

Povara din ce în ce mai mare a achitării creditelor imobiliare a determinat decidenții politici să ia în calcul amânarea  plății ratelor la bănci cu până la 10 luni. „Există varianta amânării ratelor la bănci pentru români. A fost discutată și cu băncile, s-a ajuns la un acord. Luni, se va detalia fiecare măsură și se va spune cum se va aplica. Important e că am ajuns la un consens și am constatat necesitatea și cel mai important este că colaborăm astfel încât guvernul să fie pregătit să nu piardă nicio oportunitate”, a declarat președintele PSD Marcel Ciolacu, joi, într-un interviu pentru Digi24.ro.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, unii analiști economici cred că amânarea plății ratelor, chiar dacă este o soluție pe termen scurt, poate fi mai costisitoare pentru datornici după scurgerea celor 10 luni.

Creșterea nivelului ratelor la credite a dus automat și la creșterea numărului persoanelor care au restanțe la plată, fiind vorba de circa 500.000 de români aflați în această situație. O altă posibilă soluție ar fi reprezentată de refinanțarea creditelor.

ADVERTISEMENT