News

Ce se întâmplă cu ratingul de țară al României. Ludovic Orban a făcut anunțul

02.11.2020 | 12:50
Ce se intampla cu ratingul de tara al Romaniei Ludovic Orban a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Fitch si Moody’s, două dintre cele mai importante agenții de evaluare financiară din lume, au menţinut ratingul de ţară al României. Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, care proclamă astfel o nouă „victorie” a Guvernului său în prag de alegeri.

Potrivit specialiștilor, ratingul țării noastre este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria “BBB”.

ADVERTISEMENT

Șeful Executivului a scăpat, însă, din vedere că toate aceste puncte tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mult mai mari în raport cu cele ale altor state. „Perspectiva negativă reflectă deteriorarea finanţelor publice din cauza unor politici pro-ciclice din ultimii ani, precum şi impactul pandemiei de coronavirus asupra performanţelor economice şi fiscale”, se arată în raportul publicat de Fitch.

Ludovic Orban proclamă o nouă „victorie” a Guvernului. Cele mai importante agenții de evaluare financiară au menținut ratingul de țară al României

Vreau să punctez faptul că două agenţii de rating extrem de importante – Fitch si Moody’s – au anunţat menţinerea ratingului de ţară al României. Este o mare victorie a Guvernului pe care îl conduc.

ADVERTISEMENT

Această menţinere a ratingului garantează faptul că România este pe un drum bun, iar în punctele de vedere prezentate public de agenţiile de rating se arată foarte clar că menţinerea ratingului de ţară are la bază politicile Guvernului, responsabilitatea în alcătuirea şi execuţia bugetului, politicile de dezvoltare economică.

Faptul că cele două agenţii au menţinut ratingul de ţară al României asigură menţinerea unei politici corecte asupra României la nivelul sistemului financiar-bancar, la nivelul investitorilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, garantează pentru fiecare companie din România un acces mai favorabil la tot ceea ce înseamnă procesul de creditare şi menţine România ca o ţară de destinaţie pentru investiţii, în care investitorii pot să învestească cu încredere”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Fitch: „Majorarea pensiilor cu 40% nu va avea loc”

Analiştii Fitch estimează că deficitul guvernamental al României va atinge un maxim istoric de 9,5% din PIB în ultima parte a acestui an, pe fondul creşterii rapide a cheltuielilor generate de pandemie, precum și al majorării pensiilor din septembrie, al accelerării cheltuielilor de capital şi diminuării veniturilor.

ADVERTISEMENT

Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă la 6,8% în 2021 şi 4,5% în 2022, ca urmare a revenirii veniturilor şi eliminării măsurilor de susţinere. În aceste condiții, majorarea pensiilor cu 40%, cum prevede actul normativ în vigoare, pare mai degrabă o utopie.

Scenariul de bază al Fitch este că actualul Parlament, care este controlat de opoziţie, nu va reuşi să reintroducă majorarea iniţială cu 40% a pensiilor, deoarece este foarte probabil ca preşedintele şi Guvernul să amâne această mişcare până după următoarele alegeri parlamentare“, se arată în raportul celor de la Fitch.

ADVERTISEMENT