News

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor din România. „Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa îi returneze”

Recalcularea pensiilor din România. Daniel Baciu, şeful Casei Naționale de Pensii, a anunțat ultimele noutăți.
22.08.2021 | 12:57
Ce se intampla cu recalcularea pensiilor din Romania Daca sunt erori flagrante cine a incasat banii trebuie sa ii returneze
ADVERTISEMENT

Casa de pensii a transmis ultimele modificări privind recalcularea pensiilor. Daniel Baciu, şeful Casei Naționale de Pensii, a explicat că unii pensionari ar putea returna anumite sume de bani.

Noile modificări care privesc recalcularea pensiilor vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare. Un exemplu ar fi sporurile sau orele suplimentare, a transmis oficialul CNPP, într-un interviu acordat realitatea.net.

ADVERTISEMENT

Până acum au fost recalculate peste 500.000 de dosare de pensii din totalul de cinci milioane. Evaluarea și recalcularea pensiilor ar putea să dureze până la mijlocul anului viitor, iar o nouă lege a pensiilor ar trebui să fie gata la finalul lui 2022.

Probleme întâmpinate în recalcularea pensiilor din România

Daniel Baciu consideră că principala problemă este faptul că oamenii s-au pensionat în perioade diferite, atunci când erau acte normative în vigoare diferite. Șeful Casei Naționale de Pensii asigură că nicio pensie nu va scădea.

ADVERTISEMENT

„Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare.

Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată.”, a transmis Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii.

ADVERTISEMENT

Daniel Baciu a mai ținut să precizeze că în cazul în care se vor găsi erori flagrante, persoanele care au încasat bani sunt nevoiți să îi returneze.

„Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze”, a precizat şeful Casei de Pensii.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă cei care nu au toate actele la dosar

Pensionarii care nu au toate actele la dosar vor trebui să meargă până la instituțiile la care au lucrat. De asemenea, aceștia ar putea să apeleze la arhive.

„Trebuie să meargă la angajator, iar noi să putem verifica. Nu putem lucra pe ceva ce nu poate fi verificat cu documente. Toate societățile închise au fost preluate de către lichidatori, au fost preluate arhivele, în mare parte se găsesc.

 Trebuie să li se elibereze acele adeverințe care atestă că ei au lucrat, au realizat alte venituri decât cele existente în dosarul de pesionare. Ei trebuie să achite o sumă pentru cei care eliberează aceste documente”, a mai precizat Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT