Ce se întâmplă cu redeschiderea Dosarului ”10 august”. Decizia anunțată de Tribunalul București

Adrian Baciu   
în HotNews
27/11/2020, 14:57
Ce se întâmplă cu redeschiderea Dosarului ”10 august”. Decizia anunțată de Tribunalul București
Ce se întâmplă cu redeschiderea Dosarului ”10 august”. Decizia anunțată de Tribunalul București. Sursa foto: agerpres.ro

În cursul zilei de vineri, 27 noiembrie, Tribunalul București a luat o nouă decizie privind redeschiderea Dosarului ”10 august”, o cerere înaintată de DIICOT.

În urmă cu mai bine de o lună, mai exact pe 16 octombrie, Tribunalul din Capitală amânase pentru data de 27 noiembrie dezbaterea acestei solicitări.

Și acum, judecătorii au decis să amâne decizia. Dosarul a ajuns la Tribunal după ce Curtea de Apel București, instanţa sesizată de DIICOT, a decis pe 10 august că nu are competenţa materială de a soluționa cererea procurorilor.

Tribunalul București, decizie privind redeschiderea Dosarului ”10 august”

Tribunalul Bucureşti a avut pe ordinea de zi, vineri, solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în Dosarul 10 august. Și de această dată, judecătorii au decis o nouă amânare, până pe 22 ianuarie 2021.

Giorgiana Hosu, fostul procuror-şef al DIICOT, a infirmat parţial, pe 4 august, soluţia de clasare a dosarului şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Dosarul nu a ajuns însă direct la Tribunalul Bucureşti, fiind trimis la Instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.

Potrivit Agerpres, în ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ”10 august” şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.

În plus, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Ce înseamnă o posibilă redeschidere a Dosarului ”10 august”

În cazul în care, pe 22 ianuarie 2021, instanța va aproba solicitarea DIICOT, se va redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Foștii șefi din Jandermerie vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Totodată, dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals. În cazul în care Tribunalul București aprobă redeschiderea dosarului, cercetările vor continua la Parchetul Militar.

Închide ×