News

Ce se întâmplă cu Renate Weber, Avocatul Poporului? Anunțul vicepremierului Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, vicepremierul României a făcut luni un anunț în legătură cu Renate Weber, Avocatul Poporului, explicând dacă va fi revocată din funcție.
14.06.2021 | 20:54
Ce se intampla cu Renate Weber Avocatul Poporului Anuntul vicepremierului Kelemen Hunor
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, comisiile juridice din Parlament au propus revocarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Renate Weber.

Încă din luna februarie a acestui an, în coalița de guvernare se discută revocarea lui Weber, imputându-i-se faptul că are o conduită partizană.

ADVERTISEMENT

Kelemen Hunor, anunț despre Renate Weber. Ce se întâmplă cu Avocatul Poporului

”Vom vedea abia în septembrie ce se va decide cu Avocatul Poporului, suntem departe de a veni cu nume, cu prenume. Vedem ce se va întâmpla”, a declarat Hunor, conform stiripesurse.

Declarația vine la doar câteva săptămâni după ce comisiile juridice din Parlament au declarat categoric că Weber trebuie revocată din funcția pe care o deține.

ADVERTISEMENT

Renate Weber, la un pas de demitere. Comisiile juridice ale Parlamentului propun revocarea din funcţie a Avocatului Poporului

„Avocatul Poporului trebuie demis! Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au hotărât astăzi să propună plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului revocarea din funcție a Avocatului Poporului

Renate Weber trebuie să plece după ce în ultimul an a îngreunat combaterea pandemiei COVID-19 și a declanșat mecanismul național privind prevenirea torturii, ce a dus la punerea sub monitorizare a mai multor spitale și centre de carantinare de pe întregul teritoriu național”, a anunțat pe  Facebook Andrei Lupu în urmă cu câteva săptămâni.

ADVERTISEMENT

Cum poate fi demis Avocatul Poporului

Avocatul Poporului are din momentul în care este numit în funcție un mandat care durează cinci ani. Potrivit legii de organizare şi funcţionare a instituției, există mai multe modalități în care mandatul poate să înceteze.

Mandatul poate înceta înainte ca acesta să își consume termenul prin demisie, în cazul incompatibilității cu alte funcții publice sau private, prin revocare din funcție sau din cauza imposibilității de a-şi îndeplini atribuţiile pe o perioadă mai lungă de 90 de zile.

ADVERTISEMENT

Ultima variantă poate fi constatată printr-un examen medical de specialitate sau în cazul survenirii decesului. Raportul comun al Comisiilor juridice din Parlament stă la baza demiterii Avocatului Poporului pentru încălcarea Constituției.

Birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului vor propune revocarea din funcție, aceasta fiind votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

ADVERTISEMENT