News

Ce se întâmplă cu rezervele de apă ale României. Sute de localități au restricțonat consumul

Apele Române anunță că rezervele de apă sunt în scădere, dar suficiente pentru a alimenta toți beneficiarii de apă potabilă abonați la sistemul centralizat.
28.07.2022 | 18:21
Ce se intampla cu rezervele de apa ale Romaniei Sute de localitati au restrictonat consumul
Apa e raționalizată în 600 de localități din România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Debitul Dunării este în continuă scădere, însă situația se va stabiliza în 2 august. Între timp, sute de localități au restricționat consumul apei, potrivit agenției.

Rezervele de apă sunt în scădere în România

Față de ultima raportare, nivelul apei din cele 40 de lacuri de acumulare e în scădere, dar suficientă pentru a aproviziona beneficiarii din sistemul centralizat. Din păcate, sute de localități din Moldova trebuie să folosească apa într-un mod restrictiv.

ADVERTISEMENT

”Chiar dacă rezerva (strategică) de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare îşi menţine tendinţa de scădere până la sfârşitul lunii iulie, aceasta poate satisface necesarul de apă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de suprafaţă.

Administraţia Naţională ”Apele Române” face în continuare apel la calm şi responsabilitate socială în direcţia folosirii raţionale a resurselor de apă şi pe cât posibil a economisirii acestora. Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate zone de secetă sunt județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea.

”La nivel naţional, sunt 274 de localităţi (din 18 judeţe) alimentate restricţionat din sursa de apă de suprafaţă, respectiv 384 din foraje/fântâni (din 13 judeţe).

ADVERTISEMENT

Facem precizarea că reţelele de alimentare cu apă aparţin operatorilor de apă-canal şi aceştia sunt cei care stabilesc restricţiile în alimentarea cu apă în funcţie de fiecare caz în parte. Restricţiile (raţionalizarea apei) sunt necesare întrucât consumul de apă a crescut foarte mult şi este nevoie de un interval de timp necesar pentru reumplerea/ rezervoarelor de înmagazinarea apei pentru refacerea rezervelor”, a mai precizat sursa citată.

Rezerva din lacurile României e în scădere cu 0.8%, existând disponibil un volum de apă de 3.23 miliarde de metri cubi de apă. În 5 iulie era raportat un volum de 3.45 miliarde de metri cubi de apă. Coeficientul de umplere în principalele lacuri e de 74.48%, comparativ cu 5 iulie: 82%.

ADVERTISEMENT

”Estimăm că, la sfârşitul lunii iulie, în cele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrii şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional), vom reuşi, printr-o gestionarea eficientă a volumelor de apă, să menţinem un coeficient de umplere de peste 70%”, au mai explicat specialiștii.

Debitul Dunării, în scădere

Debitul Dunării a ajuns la valoarea de 1900 mc/s, sub media anuală de 5350 mc/s, reprezentând 35% din media multianuală a lunii iulie.

”Debitul Dunării la intrarea în ţară a fost în jurul valorii de 1900 mc/s fiind sub media multianuală a lunii iulie, respectiv de (5350 mc/s). Această valoare reprezintă 35% din media multianuală a lunii iulie. Acesta va fi staţionar pentru următoarele zile, apoi într-o uşoară scădere ajungând în data de 1 august în jurul valorii de 1850 mc/s, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. După această dată, va înregistra o uşoară creştere şi va ajunge în data de 4 august la un debit de 2000 mc/s. În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere”, mai precizează Apele române.

De asemenea, Apele Române reamintesc că 274 localităţi, majoritatea din Moldova, din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj, Gorj, Bihor şi Arad (18 judeţe) au rezerve de apă care funcţionează în regim restricţionat.

Meteorologii au anunțat că ploile care se vor înregistra în România în aceste zile nu vor fi destul pentru a atenua efectul secetei din țara noastră.

ADVERTISEMENT