News

Ce se întâmplă cu ritualul botezului prin scufundare? BOR: „Este responsabilitatea membrilor unei Biserici”

15.02.2021 | 17:43
Ce se intampla cu ritualul botezului prin scufundare BOR Este responsabilitatea membrilor unei Biserici
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu ritualul botezului prin scufundare ar urma să se decidă la nivelul fiecărei Biserici. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că modul în care acesta se defășoară este responsabilitatatea exclusivă a membrilor instituțiilor religioase.

Vasile Bănescu a transmis această reacție în urma recentelor dezbateri pe tema interzicerii scufundării bebelușilor în cristelniță. În plus, o petiție Declic a fost depusă la Patriarhie.

ADVERTISEMENT

Un bebeluș de doar șase săptămâni din Suceava a murit după ce a fost scufundat de trei ori în cristelniță. În urma acestui tragic eveniment mai multe voci au propus modificarea ritualului botezului, între ele și fețe bisericești.

Ce se întâmplă cu ritualul botezului prin scufundare? BOR: „Este responsabilitatea membrilor unei Biserici”

Vasile Bănescu a subliniat că modul în care se desfășoară botezul este responsabilitatea membrilor Bisericii: „modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei Biserici, care trebuie să gândească şi să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorităţi, elementele ce compun structura practică a Tainei (Botezului) pe care o împărtăşeşte credincioşilor ei.”

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române nu a văzut cu ochi buni depunerea unei petiții cu privire la acest aspect:„redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic”.

Totuși, în acest moment, nu este cea mai bună idee: „aspectul legalităţii nu este însă totdeauna implicit sinonim cu cel al adecvării la realitatea vizată prin demersul respectiv. Mai ales când instituţia destinatară este un cult religios recunoscut şi respectat de stat, iar subiectul petiţiei este unul care vizează o structură cultic-liturgică”, a declarat Bănescu pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Petiție pentru modificarea ritualului botezului, depusă la Patriarhie

Reprezentanții Patriarhiei Române au primit luni de la membrii Comunităţii Declic petiția „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!”. Potrivit inițiatorilor, documentul a fost semnat de peste  64.000 de oameni.

Petiția este adresată Bisericii Ortodoxe Române și nu este împotriva acesteia sau a altor persoane, ci pentru reglementarea unor situații care pot duce la tragedii. Semnatarii doresc implementarea la nivelul Bisericilor din România și Diaspora a unei reguli prin care micuții nu vor mai fi scufindați în cristelniță.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere situaţiile tragice în urma cărora au murit prunci după cufundarea în apa din cristelniţă, Biserica trebuie să reglementeze urgent această practică! Nu cerem anularea practicii Botezului, ci modificarea ei, astfel încât să fie prevenite aceste riscuri inutile şi chiar absurde! Cum se poate face? Prin udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniţă şi nu cu smuceli şi chiar brutalitate (cazuri ce-i drept izolate, dar au existat!), aşa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului”, se arată în document, potrivit sursei citate anterior.

„Unii poate vor argumenta că mulţi preoţi deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiţia are scopul de a impune această practică pentru totdeauna şi în toate bisericile din România şi Diaspora! Este Timpul să ne dăm mâna – mireni şi clerici- pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri! (…) Moartea bebeluşilor, fie şi accidentală, din cauza unor astfel de practici greşite – este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie. Acest risc trebuie exclus de-acum înainte, iar Bucuria Botezului să triumfe!”, mai prevede petiția.

ADVERTISEMENT