News

Ce se întamplă cu românii care au primit vaccin din lotul ABV2856. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

11.03.2021 | 22:46
Ce se intampla cu romanii care au primit vaccin din lotul ABV2856 Anuntul lui Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonarea Activităților privind Vaccinarea, a făcut joi, la Digi24, mai multe anunțuri referitoare despre vaccinarea cu AstraZeneca, explicând ce se va întâmpla cu românii care s-au vaccinat deja cu vaccinuri produse de AstraZeneca, din lotul ABV2856.

Programările pentru vaccinarea populației generale au început deja în opt județe, folosindu-se vaccinuri produse de compania AstraZeneca.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Gheorghiță a oferit mai multe explicații referitoare la vaccinurile produse de companii din China și Rusia, în contextul în care anumite țări din Uniunea Europeană intenționează să le utilizeze.

Valeriu Gheorghiță anunță ce se întâmplă cu românii care au primit vaccin din lotul ABV 2856 de la AstraZeneca

“Nu există, repet, un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinare cu vaccinuri de la AstraZeneca și cele 30 de evenimente trombo-embolice, adică cheaguri de sânge, sunt 30 de cazuri din 50 de milioane de persoane vaccinate.

ADVERTISEMENT

Această frecvență este similară cu cea în rândul populației generale nevaccinate, de aceea Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării cu acest tip de vaccin.

Se încurajează monitorizarea tuturor reacțiile adverse, toate evenimentele trombotice vor fi evaluate în mod special și în următoarea săptămână vom avea o concluzie pe care o vor transmite tuturor. 

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere, fiecare țară a decis să ia decizii în nume propriu. Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore pe un lot diferit, ABV 2856 și a decis să suspende temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul aferent.

În România, în urma primei tranșe recepționată, au fost utilizate 77.049 de doze din lotul ABV2856, au mai rămas aproximativ 4000 de doze, au fost carantinate și în momentul în care vom avea o finalitate a anchetei, vom lua o decizie.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să menționăm este că activitatea de vaccinare cu AstraZeneca va continua, am decis ca soluție de maximă precauție suspendarea temporară a acestui lot și continuarea vaccinării.

La acest moment, am solicitat companiei AstraZeneca să ne pună la dispoziție datele legate de acest lot ABV2856, deoarece știm doar de Italia. Am luat decizia de carantinare pentru a nu exista suspiciuni.

În ceea ce privește celelalte loturi, mai avem patru loturi, nu sunt suspiciuni sau semne de întrebare.

Evenimentele trombotice presupun apariția cheagurilor de sânge în vasele de sânge și pot cauza diferite consecințe medicale în functie de localizarea acelui cheag. Nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate cu lotul ABV2856 sau vaccinate cu alte loturi de la AstraZeneca.

Din punct de vedere statistic, există probalități diferite de apariție a unor evenimente cardiovasculare. În cazul de față nu se arată o incidență mai crescută decât este în mod obișnuit la nivelul populației generale.

Trebuie să nu intrăm în panică, atunci când apar modificări ale stării de sănătate, trebuie să consultăm medicul de familie sau serviciul de urgență”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

ADVERTISEMENT