News

Ce se întâmplă cu românii care stau în altă țară. Anunț oficial pentru toți cei din Diasporă. Are legătură cu un act important

O modificare importantă va fi făcută în lege, vizați fiind românii din diasporă. Ce trebuie să știe cei care locuiesc în alt stat?
22.03.2025 | 11:30
Ce se intampla cu romanii care stau in alta tara Anunt oficial pentru toti cei din Diaspora Are legatura cu un act important
Anunț important pentru românii stabiliți în diasporă. colaj Fanatik/ Foto hepta/pixabay
ADVERTISEMENT

Veste importantă pentru românii din diasporă! O modificare așteptată de mulți dintre cei care sunt plecați în afara granițelor va fi implementată în curând. Ce trebuie să știe aceștia?

Anunț important pentru românii stabiliți în diasporă. Ce schimbare va fi făcută

Vizați sunt românii care locuiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene. Potrivit unui proiect de ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică de MAI, românii care stau în diaspora vor avea o carte de identitate electronică emisă de autoritățile române.

ADVERTISEMENT

Ei vor putea obține acest act care nu va avea o calitate provizorie, ci permanentă. Cartea de identitate va putea fi utilizată inclusiv ca document de călătorie în statele UE, potrivit avocatnet.ro.

În acest sens, inițiativa legislativă va modifica și completa „OUG nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români și Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.”

ADVERTISEMENT

Modificările au fost propuse după hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-491/21, din 22 februarie 2024. Potrivit deciziei, cetățenii unui stat membru UE care au hotărât să se stabilească într-un alt stat UE „nu li se poate refuza eliberarea unei cărți de identitate cu valoare de document de călătorie în interiorul UE”, pentru că au domiciliul în altă țară decât cea de origine.

Ce trebuie să facă cei care vor să obțină cartea de identitate electronică

Astfel, toți românii care locuiesc în afara țării vor avea dreptul să ceară emiterea buletinului de identitate electronic, deși nu au domiciliul în România. Cei care vor să aibă noua carte de identitate vor trebui să prezinte un pașaport electronic simplu sau pașaportul temporar.

ADVERTISEMENT

Dacă nu dețin pașaport, cetățenii pot prezenta alte acte în original eliberate de autoritățile străine, în care se precizează că au domiciliul în statul respectiv. Documentele vor avea nevoie și de traducerea autorizată în limba română.

ADVERTISEMENT

Persoanele care vor să intre în posesia cărții de identitate electronice trebuie să dețină și un cont validat în Platforma HUB a MAI, potrivit sursei citate.

Mai mult, proiectul prevede și digitalizarea acțiunilor legate de actele de stare civilă, precum certificatele de naștere, căsătorie ori deces. În acest fel, cetățenii vor avea acces rapid la aceste servicii.