News

Ce se întâmplă cu românii care vor reveni în țară după 15 mai. Noile propuneri ale autorităților

09.05.2020 | 16:01
Ce se intampla cu romanii care vor reveni in tara dupa 15 mai Noile propuneri ale autoritatilor
ADVERTISEMENT

Autoritățile din țara noastră au venit cu noi propuneri în privința persoanelor care intră în România după data de 15 mai când se renunță la starea de urgență pentru starea de alertă. Acestea ne spun care sunt măsurile luate în cazul carantinei, dar și care sunt persoanele care fac excepție de la această regulă.

Persoanele care intră în țară după 15 mai, obligate să stea în carantină

Românii care revin în țară după 15 mai vor intra, ca și până acum, în carantină. Prin urmare, cetățenii care se întorc din străinătate după încetarea stării de urgență sunt obligați să stea în carantină pentru o perioadă de 14 zile la domiciliu sau în spațiile speciale pentru carantină.

ADVERTISEMENT

„Se menține posibilitatea carantinării în locația declarată de către persoana venită din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19, dacă nu mai sunt locuri disponibile în spațiile identificate pentru carantinare la nivelul județului unde este necesară carantinarea, nu se pot contracta spații noi inclusiv prin rechiziționarea acestora conform legii sau nu sunt identificate locuri disponibile în județele limitrofe”, se arată într-un document transmis de autorități.

Care sunt categoriile de persoane care fac excepție de la regulă

După încetarea stării de urgență vor exista anumite categorii de angajați care nu vor avea obligativitatea de a sta în carantină.

ADVERTISEMENT

Printre acestea se numără șoferii autovehiculelor de marfă cu o capacitate mai mare de 2,4 tone, piloții, personalul de pe nave sau mecanicii de locomotivă.

„Nu vor fi izolate la domiciliu/ carantinate, după caz, persoanele care intră în țară, din următoarele categorii:
1. conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
2. piloții de aeronave şi personalul navigant;
3. mecanicii de locomotivă și personalul feroviar”, se mai arată în documentul în cauză.

ADVERTISEMENT

Totodată, autoritățile au transmis și care sunt condițiile în care aceste persoane nu vor fi izolate la domiciliu sau duse în spațiile destinate pentru carantină. Spre exemplu, lucrătorii transfrontalieri care la intrarea în
România din Ungaria sau Bulgaria nu prezintă simptome asociate COVID-19 nu vor fi izolați.

„Nu vor fi izolate la domiciliu/carantinate, după caz, persoanele care intră în țară, din următoarele
categorii:
1. personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri; 

ADVERTISEMENT

2. lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria sau Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19;

3. persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de utilizare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, precum și a echipamentelor din domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României”. 

Documentul integral poate fi accesatAICI.

ADVERTISEMENT