News

Ce se întâmplă cu românii reţinuţi în Mexic! Care sunt şansele să îşi recupereze banii plătiţi pe concediu

03.02.2021 | 13:57
Ce se intampla cu romanii retinuti in Mexic Care sunt sansele sa isi recupereze banii platiti pe concediu
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă cu românii reținuți în Mexic, dar și ce șanse au aceștia să-și recupereze banii investiți într-un concediu de care n-au mai avut parte niciodată. Concret, indiferent de asigurarea plătită, turiștii pot rămâne fără niciun leu din totalul pe care l-au plătit agențiilor pentru zbor.

Se întâmplă lucrul acesta și pentru că statul român nu a luat, deocamdată, absolut nicio măsură. Astfel, în mod normal, asiguratorul nu mai returnează banii dacă zborul s-a efectuat deja.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, ar putea să existe probleme și pentru românii care au concedii planificate în perioada următoare în Mexic, de asemenea, din cauza lipsei de reacție a statului român.

Ce se întâmplă cu românii care au fost reținuți în Mexic!

Până în momentul în care Ministerul Afacerilor Externe nu emite un avertisment de evitare a călătoriei în Mexic, turiștii români riscă să nu mai primească niciun ban înapoi de la agenții și asiguratori.

ADVERTISEMENT

Mai exact, nu se returnează nici măcar un leu dacă turistul refuză plecarea de frica unor eventuale incidente, atât timp, cât MAE nu a anunțat o restricție oficială în intervalul datei la care sunt achiziționate biletele.

Sursa foto – facebook

Din clipa în care forul instituie un avertisment de călătorie își intră în drepturi asigurarea pe care turistul a semnat-o înainte de data plecării. În caz contrar, acesta se poate adresa instanțelor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din momentul în care MAE comunică oficial avertismentul, cetăţenii care îl ignoră şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Agențiile fac „storno” strict pentru îmbolnăvire și COVID-19

În acest moment, agențiile pot face „storno”, adică o returnare a banilor doar în cazul în care turistul prezintă de la medic detalii clare că s-a îmbolnăvit. De asemenea, în ultima perioadă, „storno” se poate face și pentru COVID-19

ADVERTISEMENT

„Asiguratorul nu acoperă aceste riscuri. atât timp cât nu apare, în momentul acesta, nicăieri, stipulat că românii nu mai au acces în Mexic din diferite motive, lăsând pandemia, turiștii nu pot fi despăgubiți pe seama faptului că le e frică să meargă și să nu se întâmple vreun incident.

Nu se acoperă riscul de frică. Indiferent de asigurarea pe care o ai, nimeni nu îți acoperă riscul de a refuza vacanța doar pentru că îți este frică să mergi sau nu mai vrei. Riscul de îmbolnăvire normală, COVID-19, acesta este storno.

Sursa foto – facebook

Pentru că, de fapt, la asta ne referim. Clientul nu mai vrea să plece și atunci intră în vigoare doar storno. Și storno nu se aplică decât pentru îmbolnăviri, mai nou și pentru COVID-19. 

Storno se mai poate face atunci când nu se mai poate pleca din motive oficiale stipulate clar undeva. Atât timp cât nu există nicio clauză pe nicăieri conform căreia românii nu mai au voie în Mexic, teoretic este doar un incident. Momentan nu se poate face storno pentru zbor”, a explicat pentru FANATIK, Oana Andreeea Vlăsceanu de la Veve Travels

Unde sunt ținuți românii care n-au mai avut voie să intre în Mexic

Ministerul de Afaceri Externe a transmis că aproximativ 50 de cetateni români se afla în continuare pe aeroportul din Cancun, aceștia așteptându-și cursele de retur. Alți 58 sunt deja pe drumul de întoarcere. Conform informațiilor FANATIK de la fața locului, mexicanii au trimis acasă mai întâi familiile cu copii.

„Din grupul de ieri, au fost puși să se întoarcă la același avion, știți că el vine și pleacă. Au întors familii cu copii, mă gândesc. Prietenii noștri sunt fără copii. Cei de la agenție au văzut în sistemul lor de călătorie că apar cu rezervare pe data de 5  februarie să fie întorși în România, ei având în mod normal bilet, pe 8.

Pe 5 apar în claculator că au rezervare să se întoarcă.  Probabil până pe 5 februarie nu sunt locuri disponibile la nicio cursă”, a explicat Nicoleta Dumitrescu, româncă aflată în Mexic, situația a trei conaționali care n-au mai ajuns niciodată la hotelul plătit.

Sursa foto – facebook

Între timp, au apărut mai multe imagini cu turiștii români blocați pe aeroportul din Cancun. Situația acestora nu pare a fi una tocmai bună. „Aseară, cei de la Consulat ne-au spus că consulul a sunat la aeroport și i-a rugat pe cei de acolo să le ducă apă, sandwich-uri, să le dea drumul cât mai repede. Nu se poate în Mexic, dar măcar acasă

Ei sunt în aeroport, într-o cameră, bănuim, cei de la Ambasadă ne-au spus că nu sunt ținuți în cele mai bune condiții. Ne și gândeam la treaba asta”, a mai spus Nicoleta Dumitrescu.

Cât a costat un sejur de 7 zile în Mexic

FANATIK a luat legătura cu mai multe agenții de turism pentru a afla ce sume au cheltuit românii pentru vacanțele din Mexic în această perioadă. Astfel, banii pe care aceștia îi pot pierde nu sunt deloc de neglijat.

Un pachet de 7 zile cu zbor inclus a ajuns și la 2000 de euro la începutul lunii februarie. În acești bani intrau toate taxele de aeroport, dar și un sistem cu all inclusive într-un resort.

În mod evident au existat și români care au achiziționat pachete la hoteluri de lux. Aceștia au plătit pâna la 4 mii de euro pentru servicii.

Din aceste sume, banii destinați zborurilor nu au nicio șansă de recuperare. Românii pot spera acum că între hoteluri și agenții se ajunge la o înțelegere. Dacă se întâmplă acest lucru, turiștii ar putea să primească înapoi o parte din sumă, cea destinată cazării.

Ce reacție au avut autoritățile pentru situația din Cancun

După ce în ultimele zile, o serie de turiști români au fost opriti la intrarea în Mexic pentru interogări sau chiar au fost întorși în tară de urgență, MAE a transmis că a luat act de toate cele petrecute.

“In contextul multiplelor semnalari din ultimele zile referitoare la refuzul intrarii pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetateni romani care se deplasau in scop turistic, Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile diplomatice pe langa autoritatile mexicane”, au spus oficialii MAE.

Reprezentanții ministerului spun că au dialogat cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucuresti, Jose Guillermo Ordorica Robles și i-au transmis acestuia îngrijorarea și nemulțumirea față de situațiile generate în Cancun.

Sursa foto – hepta.ro

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităților mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican și luarea măsurilor necesare, în regim de urgență, astfel încât drepturile cetățenilor români să fie respectate

Până la ora publicării acestui material, MAE nu a emis avertisment de călătorie pentru această țară, deși primele cazuri în care românii n-au mai fost lăsați să între în Mexic au apărut pe data de 30 ianuarie.

ADVERTISEMENT
Tags: