Alexandru Rafila a comentat cele două subiecte în contextul revendicărilor exprimate miercuri la mitingul Federației SANITAS organizat în București. Este vorba despre nemulțumirile cu privire la inechitatea salarială din sistemul de sănătate.
Astfel, ministrul sănătății a subliniat că a auzit solicitările sindicaliștilor și va încerca să găsească o soluție cât mai repede. Este vizat personalul TESA care activează în sistemul de sănătate și care este nemulțumit din cauza grilelor de salarizare. În acest context, Rafila a indicat că nu pot fi create în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari.
”Există personal care nu este asimilat celui medical, este vorba de personalul TESA sau personalul auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în spitale. Trebuie să găsim o soluţie pentru aceste categorii care asigură buna desfăşurarea a actului medical.
Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, spre exemplu, un spital fără servicii economice şi administrative. Şi aceştia trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu ceilalţi angajaţi”, a afirmat Alexandru Rafila.
Pentru cei care sunt mai puțin familiarizați cu termenul TESA, amintim că este vorba despre un acronim (n.r. – Tehnic, Economic și Socio-Administrativ). Este vorba despre o anumită categorie de angajați într-o companie, organizație sau instituție. Acest termen există în România încă din perioada regimului comunist.
Pentru Rafila majorarea salariilor este o problemă care poate fi rezolvată prin dialog şi stabilirea unui calendar cu cei care au solicitat-o. Potrivit acestuia, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este prevăzută scăderea salariilor medicilor. În acest context, ministrul sănătății a dorit să infirme zvonurile conform cărora scăderea salariilor medicilor este prevăzută în PNRR.
”Eu nu am găsit în Planul Național de Redresare și Reziliență aşa ceva. Este vorba despre managementul unităţilor sanitare şi de pregătire profesională. Acolo, sigur, că un anumit element, ca plata salarială, să fie legată de performanţa fiecăruia, de ceea ce face în mod efectiv.
Poate să fie o discuţie, dar în niciun caz nu se poate pune problema unei scăderi a salariilor”, a adăugat ministrul sănătății, conform Agerpres.
În continuare, Rafila a precizat că sistemul de sănătate poate fi afectat de la 1 iulie 2022 din cauza stopării angajărilor bugetarilor: ”Este posibil. Posturile unice nu vor fi afectate, iar pe de altă parte trebuie să ţinem cont de specificul fiecărei unităţi sanitare, de structura de personal.
Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună și trebuie individualizată. Ca să poţi să implementezi proiectele pe fonduri europene, trebuie să ai personal, trebuie să găsim o soluţie care să permită derularea acestor proiecte.”
Amintim că miercuri, 10.000 de angajaţi în sistemul public de sănătate şi în cel de asistenţă socială s-au strâns la București pentru a-și prezenta revendicările.