News

Ce se întâmplă cu şcolile odată cu prelungirea stării de urgență. Anunțul preşedintelui Klaus Iohannis

14.04.2020 | 14:50
Ce se intampla cu scolile odata cu prelungirea starii de urgenta Anuntul presedintelui Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Prelungirea stării de urgență presupune și menținerea suspendării cursurilor din școli, singura variantă prin care acestea pot avea loc fiind cea a orelor ținute  online. Potrivit președintelui Klaus Iohannis,  menținerea stării de urgență pentru alte 30 de zile dă posibilitatea menținerii restricțiilor deja impuse, precum și implementarea unora noi.

Cursuri doar în afara școlii, prin mediul online

Se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici”, a spus Klaus Iohannis, în declarația de presă prin care a anunțat prelungirea stării de urgență.

ADVERTISEMENT

În consecință, pentru încă 30 de zile în unitățile de învățământ nu se mai pot ține cursurile la care cadrele didactice și elevii sau studenții să fie prezenți în sălile de curs.

În mod evident, școlile rămân închise și se suspendă toate activitățile didactice care presupun prezența fizică în instituțiile de învățământ. Se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online”, a precizat președintele Iohannis.

ADVERTISEMENT

Centrele pentru copii rămân deschise

O nouă prevedere a decretului impune ca centrele rezidențiale pentru copii, cu sau fără dizabilități, să nu poată fi închise, o măssură similară fiind impusă și pentru azilele de bătrâni.

Un alt domeniu pe care am ținut să-l consolidez este cel al protejării suplimentare a unor categorii vulnerabile. Astfel, în această perioadă, este interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, a centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. Este însă permis ca aparținătorii sau reprezentanții legali ai beneficiarilor acestor servicii să îi poată transfera la propriul lor domiciliu sau reședință, dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora”, a transmis șeful statului.

ADVERTISEMENT