News

Ce se întâmplă cu Sfânta Împărtășanie din 15 mai. Anunțul oficial al Bisericii Ortodoxe Române

13.05.2020 | 13:59
Ce se intampla cu Sfanta Impartasanie din 15 mai Anuntul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane
ADVERTISEMENT

Autoritățile române au decis redeschiderea bisericilor din 15 mai, dar a recomandat ca Sfânta Împărtășanie să nu se facă până ce pandemia de coronavirus nu va fi eradicată.

Ce se întâmplă cu Sfânta Împărtășanie din 15 mai

Deși preoții s-au arătat indignați de această decizie, Biserica Ortodoxă Română a anunțat că va respecta măsura începând din 15 mai, iar Sfânta Împărtășanie se va amâna pentru o scurtă perioadă.

ADVERTISEMENT

Conform Digi24, în legătură cu acest aspect, patriarhul Daniel trimisese o scrisoare Sfântului Sinod, cerând o consultare pe această problemă, iar până la o decizie finală Sfânta Împărtășanie se amână.

”Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale”, a transmis BOR.

ADVERTISEMENT

Sfânta Împărtășanie a mai fost amânată în 1829

Biserica este de părere că în anumite contexte trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a ”celor sfinte” și de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică.

”Creștinismul autentic, hrănit din fidelitatea față de tradiția genuină a Evangheliei și față de cea filocalică, patristică, nu pune în conflict artificial credința și rațiunea, ci le cultivă cu discernământ”, a mai anunțat Biserica Ortodoxă Română.

ADVERTISEMENT

Așadar, dacă de duminică se reiau slujbele în aer liber, la final nimeni nu se va împărtăși. Procedura împărtășaniei a mai fost amânată tot din motive epidemice, în 1829, timp de două luni.

Cu toate că oamenii se vor întoarce în sânul Bisericii, aceștia vor fi obligați să respecte mai multe reguli de distanțare socială. Cel mai important, slujbele se vor desfășura în aer liber, în timp ce enoriașii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să țină o distanță de 1.5 metri între ei.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a declarat că în bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de ”păhărele și lingurițe de unică folosință” pentru împărtășanie.

ADVERTISEMENT