Câți bani au recuperat românii care au returnat ambalaje SGR? După aproape 10 luni de la lansarea SGR în România, ministrul Mediului, Mircea Fechet, face precizări importante. Cum funcționează sistemul?
Sistemul de Garanţie Returnare se bucură de un mare succes în România, deși la început consumatorii au întâmpinat probleme atunci când voiau să returneze ambalajele. Cu toate acestea, în fiecare zi se formează cozi la automatele de colectare.
De la finalul lui noiembrie și până în prezent, două miliarde de ambalaje au fost colectate prin SGR, a anunțat PNL. Prin acest sistem, românii care au returnat sticlele pentru reciclare au recuperat, în total, aproape 1 miliard de lei.
„Aproape 2 miliarde de ambalaje au fost colectate prin Sistemul de Garanţie Returnare (SGR), introdus de ministrul liberal al Mediului, Mircea Fechet. În doar nouă luni, sistemul a gestionat returnarea a peste 5 milioane de ambalaje zilnic.
De la PET-uri şi sticle până la doze de aluminiu, acest sistem a îmbunătăţit semnificativ economia circulară din România şi a adus o contribuţie importantă la reducerea poluării”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a PNL.
La rândul său, ministrul Mediului a transmis că prin SGR au fost generate și noi locuri de muncă în România. Multe industrii au cunoscut o dezvoltare datorită Sistemului de Garanție-Returnare.
Mircea Fechet a dat exemplul unei companii din Bacău cu peste 100 de angajați. În portofoliul firmei a fost introdusă și realizarea containerelor utilizate pentru colectarea ambalajelor SGR.
În fiecare lună, compania produce aproximativ 200 de containere. Acestea sunt livrate în întreaga țară, „din Teleorman până în Suceava, din Sibiu și Mureș până în Constanța și Dolj, multe în mediul rural”, potrivit ministrului Mediului.
Datele transmise de RetuRO arată că rata de colectare a ambalajelor a ajuns la 78 la sută în luna august. La ora actuală, în România sunt amplasate circa 4.000 de automate RVM.