News

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar după infecţia cu coronavirus. “Avem un răspuns!”, anunţă oamenii de ştiinţă

17.08.2020 | 16:33
Ce se intampla cu sistemul imunitar dupa infectia cu coronavirus Avem un raspuns anunta oamenii de stiinta
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință observă o dezvoltare a imunității persoanelor infectate cu Covid-19, chiar și atunci când boala se manifestă ușor.

Celulele ar capta informație despre SARS-CoV-2 atunci când organismul e infectat, pentru a se putea lupta cu boala în viitor.

ADVERTISEMENT

Pentru sistemul imunitar nu toate virusurile sunt ușor de reținut minte, însă noul coronavirus pare să fi captat atenția organismului uman.

Reinfectarea cu Covid-19 este puțin probabilă, cred oamenii de știință

Oamenii de știință monitorizează răspunsul sistemului imunitar și încep să observe semne clare că organismul uman învață să se lupte cu Covid-19, chiar și atunci când boala nu a dezvoltat o formă agresivă.

ADVERTISEMENT

Anticorpii meniți să combată Covid-19, la fel ca și celulele B și T care sunt capabile să recunoscă virusul, rămân în organism luni bune după vindecare, astfel că organismul pare protejat în perspectiva unei noi infectări.

Lucrurile se desfășoară așa cum trebuie”, a explicat Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona și autor al unuia dintre noile studii.

ADVERTISEMENT

Cu toate că medicii nu pot spune cu exactitate cât va dura răspunsul sistemului imunitar, e cert că boala are șanse mult mai mici să provoace daune semnificative într-un organism imunizat.

Este exact ceea ce speram să fie”, a remarcat și Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington și un alt autor al studiului revoluționar. „Toate piesele de puzzle sunt acolo pentru a avea un răspuns imunitar puternic”, a concluzionat expertul.

ADVERTISEMENT

O concluzie finală nu poate fi trasă până atunci când un număr semnificativ de oameni care s-au vindecat de Covid-19 se vor reinfecta, însă momentan nu există dovezi clare că reinfectarea este un lucru real.

Până acum oamenii de știință s-au concentrat exclusiv asupra proteinelor Y, însă acestea sunt doar o mică parte din „armata” sistemului imunitar. Virusurile pot să se ascundă de anticorpi, de exemplu, însă sunt vulnerabile în fața celulelor T, care forțează celulele infectate să se autodistrugă.

Cu toate acestea, anticorpii „expiră” în câteva luni, pentru că sunt proteină, nu celule vii. Tocmai de aceea e important ca organismul și sistemul imunitar să țină minte virusul, de la prima infectare, pentru a produce un nou set de anticorpi atunci când e nevoie.

„Anticorpii dispar din organism, însă putem constata un răspuns destul de durabil al sistemului imunitar în caz de reinfectare”, a punctat doctorul Bhattacharya. Răspunzătoare sunt celulele B care rămân în organism și se „patrulează” corpul în identificarea de noi virusuri.

Oamenii de știință au izolat în laborator celulele T, responsabile la rândul lor de un răspuns imunitar puternic, și i-a făcut pe oamenii de știință să spere în descoperirea unui vaccin, conform NY Times.

„Avem motive să fim optimiști referitor la imunitatea de turmă, putem vorbi inclusiv despre un vaccin”, a explicat Smita Iyer, imunolog la Universitatea din California.

Îmbucurător, cred oamenii de știință, dezvoltarea de anticorpi se produce chiar și atunci când boala nu a avut un efect notabil asupra organismului. Cu toate aceastea, încă nimeni nu poate spune dacă persoanele asimptomatice dezvoltă imunitate. Lucrările de specialitate vorbesc momentan de cei care au avut simptome medii sau ușoare, fără a lua în considerare asimptomaticii.

În acest context, specialiștii dau asigurări că persoanele care dezvoltă imunitate o fac pentru o perioadă însemnată de timp. „Da, dezvolți imunitate și vorbim despre o imunitate puternică”, a explicat și imunologul Eun-Hyung Lee.

Virusul care provoacă gripa clasică necesită vaccinare anuală tocmai pentru că suferă un număr semnificativ de mutații care îl face greu de recunoscut de organism. Coronavirușii suferă mutații mult mai lent, remarcă specialiștii, astfel un vaccin și un răspuns imunitar ar trebui să dureze mult mai mult.

În concluzie, cu toate că mai trebuie să treacă multă vreme până când experții vor putea oferi un verdict clar, mulți imunologi de top cred că imunitatea de turmă va putea fi obținută eficient prin vaccinare, datorită răspunsului imunitar puternic pe care corpul uman îl oferă după ce a învins Covid-19.

ADVERTISEMENT