Sporturi

Ce se întâmplă cu sportul din România după Alegerile Locale 2020! Cluburile care pot pierde bani grei şi avantaje pentru noi stadioane

29.09.2020 | 00:10
Ce se intampla cu sportul din Romania dupa Alegerile Locale 2020 Cluburile care pot pierde bani grei si avantaje pentru noi stadioane
ADVERTISEMENT

Timp de 24 de ore, România a fost conectată la informaţiile despre Alegerile Locale 2020, eveniment crucial pentru fiecare oraş în parte. Surprizele nu au întârziat să apară, iar sportul a fost cu ochii pe aceste alegeri, din moment ce multe cluburi sunt sponsorizate de primării, consilii locale sau consilii judeţene. FANATIK îţi prezintă situaţia pentru câteva dintre cluburile care au urmărit cu emoţie alegerile.

Prima surpriză a venit din Bucureşti, unde Nicuşor Dan a învins-o pe Gabriela Firea, primarul Capitalei în perioada 2016-2020. Candidatul susţinut de PNL-USR-PLUS a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK, într-un interviu acordat la începutul anului, despre situaţia de la CSM Bucureşti, club susţinut de Primărie.

ADVERTISEMENT

Noul primar al Capitalei anunţa că următoarea perioadă va fi una de austeritate pentru CSM Bucureşti, astfel că este posibil ca salariile vedetelor echipei să fie afectate. “O să fie o perioadă de austeritate, dacă vrem să fim responsabili. Pentru că s-au făcut cheltuieli care n-au fost acoperite de venituri”, spunea Nicuşor Dan pentru FANATIK.

Ce se întâmplă cu sportul din România după Alegerile Locale 2020. Corona Braşov era abonată la Primărie

O altă mare surpriză a venit în Braşov, unde Allen Coliban (USR-PLUS) a câştigat mandatul de primar în faţa lui George Scripcaru (PNL), cel care a condus oraşul în perioada 2004-2020. Corona Braşov este clubul susţinut de Primărie, însă lucrurile s-ar putea schimba în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Allen Coliban este preşedintele Federaţiei Române de Curling, iar în trecut a practicat şi schiul. De altfel, politicianul a reprezentat România în competiţiile internaţionale şi a câştigat o medalie de argint la Campionatul European – Grupa C (2013).

“Din sport am învățat ce înseamnă competiția, performanța și fairplay-ul. Schiul și curlingul m-au învățat despre echilibru, sporturile de anduranță despre a nu renunța”, declara Allen Coliban în timpul campaniei.

ADVERTISEMENT
  • 8 secţii are Clubul Sportiv Corona Braşov: handbal, fotbal, hochei, schi biatlon, patinaj artistic și patinaj viteză, polo, nataţie şi scrimă

Emoţii pentru HC Dobrogea Sud Constanţa

Mandatul de primar al oraşului Constanţa a fost câştigat de Vergil Chiţac (PNL), acesta reuşind să-l învingă pe Decebal Făgădău (PSD). Schimbarea poate provoca emoţii pentru echipa HC Dobrogea Sud Constanţa, club susţinut de Primărie şi Consiliul Local Municipal.

ADVERTISEMENT

“Am alocat sume fără precedent pentru susținerea sportului constănțean. Am impus criterii de performanță din ce în ce mai ridicate”, spunea Decebal Făgădău în 2018.

Un alt proiect al fostului primar, Decebal Făgădău, era construirea unei baze sportive. Consiliul Local aprobase deja un studiu de prefezabilitate pentru un stadion de fotbal şi un complex de terenuri de tenis la nivel WTA. Investiţia s-ar fi ridicat la 553 de milioane de lei, însă planurile ar putea să fie date peste cap de rezultatul din alegeri.

  • 15.000 de locuri ar urma să aibă noul stadion din Constanţa

CSM Timişoara, beneficiară după Alegerile Locale 2020

Timişoara este un alt mare oraş din România în care a apărut o surpriză după Alegerile Locale 2020. Nicolae Robu (PNL), primar al oraşului de pe Bega între 2012 şi 2020, a fost învins de Dominic Fritz (USR-PLUS). ACS Poli Timişoara, în prezent în Liga 3, era unul dintre cluburile care primeau finanţare de la bugetul local, însă noul primar şi-a anunţat noile intenţii încă din campania electorală.

Astfel, Dominic Fritz a anunţat că atenţia va fi îndreptată spre CSM Timişoara. Clubul Sportiv Municipal are nevoie de o nouă viață, iar pentru aceasta vom determina CSM să înființeze grupe pentru copii și tineri, pentru dezvoltarea unei pepiniere sportive. Vom atrage profesioniști care să crească cu dedicare și răbdare o nouă generație de sportivi timișoreni de performanță. Pentru aceasta vom investi în infrastructură și vom acorda finanțare necesară într-un mod predictibil și transparent”.

În plus, noul primar al Timişoarei a susţinut că în planul lui intră construcţia unui nou stadion şi modernizarea Sălii Polivalente din oraş. Acestea se aflau şi în planurile lui Nicolae Robu. “Recunosc, nu pot fi ipocrit, mi-ar fi plăcut ca obiectivele pentru care am luptat atât – noul stadion, Sala Polivalentă, Pasajul Solventul – să fie asociate cu al treilea mandat al meu. N-a fost să fie”, spunea fostul primar la scurt timp după ce şi-a recunoscut înfrângerea.

Multe cluburi au scăpat de emoţii după Alegerile Locale 2020

Un exemplu este Baia Mare, unde Cătălin Cherecheş a câştigat un nou mandat de primar. CS Minaur Baia Mare este susţinut de municipalitate, iar echipele de handbal masculin şi feminin evoluează în prima ligă. Echipa de fotbal a ratat promovarea în Liga 2, însă primarul a anunţat recent că va continua investiţia. “Cine și-a imaginat că mă voi opri din a susține fotbalul în Baia Mare, s-a înșelat amarnic”, spunea Cătălin Cherecheş, care anterior, după înfrângerea din barajul pentru promovarea în Liga 2, anunţase că va desfiinţa echipa.

Concordia Chiajna şi FC Voluntari, echipele cele mai longevive în Liga 1 din judeţul Ilfov, sunt sigure de finanţare şi în următorii patru ani. Mircea Minea a câştigat, de această dată cu ceva emoţii, al 7-lea mandat de primar în Chiajna şi îşi propune să readucă echipa în prima ligă. Florentin Pandele s-a impus detaşat, cu 71% din voturi, la Primăria din Voluntari, care sponsorizează formaţia din Liga 1.

Un caz asemănător este la Iaşi, unde Mihai Chirica a câştigat un nou mandat. Poli Iaşi este susţinut de Primărie şi Consiliul Local, iar înfrângerea actualului primar ar fi adus probleme mari pentru formaţia antrenată de Daniel Pancu.

Marcel Romanescu a câştigat un nou mandat la Primăria din Târgu Jiu, iar avantajată de rezultatul din alegeri este formaţia Pandurii din Liga 2. Echipa este finanţată de municipalitate, iar primarul a anunţat recent că a iniţiat un proiect prin care plata chiriei pentru folosirea stadionului va fi amânată.

ADVERTISEMENT