Life

Ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată. Explicația părintelui Calistrat

Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care are loc după zilele de Paște. Părintele Calistrat a spus unde ajung sufletelor celor care pleacă la Ceruri în acest interval.
25.04.2022 | 09:35
Ce se intampla cu sufletele celor care mor in Saptamana Luminata Explicatia parintelui Calistrat
Ce se spune despre cei care mor în Săptămâna Luminată. Părintele Calistrat explică totul. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși păstrează cu mare sfințenie obiceiurile și tradițiile care se desfășoară după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, perioadă cunoscută sub denumirea de Săptămâna Luminată. Ce se spune despre cei care mor în acest interval?

Ce se spune despre cei care mor în Săptămâna Luminată

Potrivit unei tradiții foarte vechi, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiți luminați pentru că purtau haine albe în următoarele 7 zile. De aici vine Săptămâna Luminată și credințele pe care le aduce.

ADVERTISEMENT

Odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos se spune că se deschid porţile Raiului pentru sufletele păcătoşilor care au rămas în Iad, încă de la Adam până la a doua venire a Mântuitorului, dar ce se întâmplă cu cei care mor în Săptămâna Luminată.

În popor există credința că cei care mor după sărbătorile pascale ajung direct în Rai pentru că ușile sale sunt deschise până în Duminica Tomii. Așadar, prima duminică după Paște este dedicată Apostolului Toma.

ADVERTISEMENT

Slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni este diferită de rânduiala obişnuită. Preoții cântă aceleași cântări ale canonului Învierii Domnului și Hristos a Înviat, în loc de Veșnica pomenire.

Părintele Calistrat dezvăluie ce se întâmplă cu sufletele decedaților

Părintele Calistrat a explicat ce se întâmplă cu sufletele celor care mor în Săptămâna Luminată. Mai exact, cei trecuți în neființă în această perioadă au un loc asigurat în Rai, după ce mai rămân trei zile pe pământ.

ADVERTISEMENT

În primele șase zile de la decesul unei persoane sufletul vede toate frumusețile Raiului, după care următoarele 30 de zile vizitează Iadul fără a munci, ca să vadă ce-l așteaptă dacă nu a păzit porunca lui Dumnezeu.

Așadar, sufletele tuturor trec prin Rai, umplându-se de o bucurie negrăită, iar la finalul celor 6 zile îngerul le spune unde merg. În ziua cu numărul 40 sufletul se închină Sfintei Treimi.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă ne învață că moartă reprezintă despărțirea sufletului de trup. După această separare trupul este dat pământului și putrezește, moartea fiind ultima menire pe care o are omul pe pământ.

Ce se face în Săptămâna Luminată

Săptămâna Luminată este dedicată luminii, motiv pentru care prima slujbă îi întâmpină pe credincioși cu cuvintele Veniți de luați lumină. Iisus Hristos iese din mormânt în noaptea de Înviere înconjurat de lumina cea sfântă a dumnezeirii Sale.

Unul dintre lucrurile care se face în perioada de după Paște are legătură tot cu slujbele de la Biserică, care se țin cu ușile larg deschise. În felul acesta privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic. Acest lucru simbolizează ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului.

În acest interval de șapte zile preoții susțin predici deosebite, diferite față de cele din restul anului. Toate cântările şi citirile din Săptămâna Luminată fac trimitere către Învierea din morţi a lui Iisus Hristos.

Începând cu Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, preoții cântă la fiecare Liturghie Axionul Paștilor, și anume Îngerul a strigat, în timp ce credincioșii se salută cu cuvintele Hristos a Înviat! și răspund cu Adevărat a Înviat!

Se mai spune că cei care se nasc în această săptămână specială vor avea parte doar de lucruri bune. O superstiție veche de sute de ani ne amintește că aceștia vor duce o viață fericită, liniștită, iar norocul le surâde la fiecare pas.

ADVERTISEMENT
Tags: