News

Ce se întâmplă cu supraimpozitarea salariului minim de la 1 ianuarie. Anunțul autorităților

Autoritățile anunță o dezbatere publică pe tema majorării salariului minim brut la 3.000 de lei începând de la 1 ianuarie.
17.11.2022 | 17:51
Ce se intampla cu supraimpozitarea salariului minim de la 1 ianuarie Anuntul autoritatilor
Salariu minim brut intră în dezbatere. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Nu se știe momentan ce se va întâmpla cu suma de 200 de lei care ar urma să fie neimpozitată, așa cum transmitea ministrul muncii Marius Budăi.

Ce se întâmplă cu supraimpozitarea salariului minim

Mai mult, fiind vorba de o creștere de 17.6%, guvernanții vor să afle și părerea specialiștilor din domeniu pe această temă, cum ar fi sindicaliștii sau reprezentanții patronatelor.

ADVERTISEMENT

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a transmis că decizia va fi luată după o nouă reuniune a Consiliului Național Tripartit. Situația supraimozitării salariului minim de la 1 ianuarie rămâne momentan incertă, conform specialiștilor.

”Potrivit legislației în vigoare salariul minim se stabilește prin Hotărâre de Guvern, dar orice chestiune care ține de fiscalitate și taxare se stabilește prin Ordonanță de urgență sau proiect de lege.

ADVERTISEMENT

La Consiliul Tripartit de ieri, Sindicatele și Patronatele au venit cu diverse propuneri legate de nivelul de 200 de lei neimpozabili. Unii au cerut să nu fie impozabilă o sumă mai mare, de 450 de lei, iar alții au cerut ca această măsură să nu vizeze doar pe cei cu salariul minim, ci să fie extinsă la toate salariile.

Ministerul de Finanțe va face analize de impact pentru a vedea în ce măsură ar afecta încasările bugetare fiecare dintre aceste variante propuse, iar Consiliul Național Tripartit se va reuni din nou săptămâna viitoare pentru a se discuta și lua o decizie.

ADVERTISEMENT

HG-ul a fost pus în transparență decizională de astăzi, pentru că spre deosebire de OUG, un HG trebuie să stea în transparență 45 de zile și exista riscul să ieșim din termen și să nu-l mai putem adopta în acest an”, a declarat Cristian Vasilcoiu conform Hotnews.

Pste 850.000 de români beneficiază momentan de salariul minim brut garantat, 16.27% din totalul angajaților. De majorarea salariului la 3000 de lei brut vor beneficia 2.1 milioane de români.

ADVERTISEMENT

Între timp, pregătite de dezbateri, patronatele anunță că și-ar dori un salariu minim net mai mare, spre deosebire de versiunea Guvernului.

”Propunerea noastră a fost ca în 2023 salariul sa fie de 3000 de lei cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv în mână oamenii să câștige mai mult, respectiv un câștig net de 1963 de lei față de 1800 de lei în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de către Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3000 de lei cu 200 de lei scutiți de taxe și impozite.

Suntem cu toții conștienți că salariul minim trebuie crescut de la 1 ianuarie 2023. Aș vrea să demitizăm acea abordare că patronatele nu sunt de acord cu creșterea salariului minim pe economie. De altfel în propunerea noastră salariul net, ceea ce încasează oamenii în mână, ar fi mai mare decât ceea ce propune Guvernul”, a explicat Florin Jianu, președinte al Consililului Național al IMM-urilor.

Radu Burnete, director executiv al Confederației patronale Concordia, vrea ca suma neimpozabilă să fie mai mare decât cea propusă de Marius Budăi.

”Și noi, în principiu, am fost de acord cu creșterea salariului minim. Ceea ce noi am cerut este ca pentru această sumă pentru care crește salariul minim, de 450 de lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaților care au salariul minim pe economie pentru că se creează niște praguri la trecerea de la salariul minim la alte salarii și acolo avem niște probleme”, a transmis Burnete.

Între timp, sindicaliștii propun majorarea salariului minim brut la cel puțin 3.200 de lei, precum și alte măsuri care nu sunt tocmai asemănătoare cu ce vrea coaliția PSD-PNL-UDMR.

ADVERTISEMENT
Tags: