Taxele și impozitele vizează impozitul micro, precum și taxele salariale, impozitul pe dividende și impozitul pe construcțiile speciale. Conform Avocatnet.ro, OUG 156/2024 are aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025 și conține noi modificări de taxe și impozite, care au devenit oficiale după publicarea în Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2024.
Prima măsură fiscală luată de autorități are legătură cu impozitul micro. Așadar, aflăm că plafonul de 500.000 de euro a fost redus la 250.000 de euro de la 1 ianuarie 2025 și la 100.000 de euro de la 1 ianuarie 2026. Așadar, mai multe IMM-uri care vor plăti impozit pe profit și care vor fi afectate negativ.
Se elimină complet și facilitățile fiscale pentru salariații din IT, construcții și domeniul agroalimentar, așadar trei sectoare mari și importante care vor fi afectate negativ. Totodată, se prelungește aplicabilitatea facilității ce constă în 300 de lei netaxabili, pentru cei plătiți cu salariul minim brut pe țară.
O altă măsură nepopulară e majorarea impozitului pe dividende de la 8% la 10% pentru persoane juridice, fizice, nerezidenți, începând cu dividendele distribuite după 1 ianuarie 2025. De asemenea s-a reintrodus taxa pe stâlp, așa zisul impozit pe construcțiile speciale, care poate să crească facturile la energie electrică.
”Ordonanța conține și unele măsuri bugetare de final de an. În forma neoficială de dinainte de publicarea în dezbatere sub formă de proiect, documentul nu conținea nicio măsură fiscală, acestea fiind introduse pentru a începe, din 2025, scăderea deficitului bugetar actual”, mai arată sursa citată.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat înainte ca ordonanța trenuleț să fie oficială, că nu are în plan în 2025 să fie popular, ci ”eficient”. În acest sens, a amenințat corporațiile să își plătească taxele sau să plece din țara noastră, pe un ton destul de vehement.
”Ca prim-ministru sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Cu alte cuvinte, criticaţi-mă pe mine, dar lăsaţi România să meargă înainte şi să se dezvolte. Nu se poate face altfel. Fac un apel către companiile care continuă să nu îşi plătească corect taxele şi să îşi externalizeze profiturile:
nu mai putem aşeza povara fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc şi creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte: plătiţi toţi corect sau plecaţi”, a răbufnit Marcel Ciolacu. Ordonanța trenunleț, sau ordonanța austerității, a venit cu vești proaste pentru români, cel puțin în prima parte a anului 2025.
În mare, Guvernul încearcă să reducă cheltuielile, a înghețat salarii și pensii și face eforturi pentru a nu duce țara spre marginea prăpastiei din punct de vedere economic. Aceste măsuri au fost anunțate încă din 2024 de către opoziție, însă cei din PNL și PSD au negat mereu că se va ajunge aici.