Se pregătește o schimbare importantă ce-i vizează pe toți elevii din România și se referă la modalitatea în care aceștia sunt așezați în bănci. Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect referitor la acest aspect.
Modificările propuse sunt menite să reducă discriminarea în școlile din România. Reprezentanții Ministerului condus de Ligia Deca vor ca elevii să fie rotiți în bănci periodic, cel puțin o dată pe modul.
Acest lucru este recomandat în cazul în care băncile sunt poziționate pe șiruri, iar numărul elevilor care fac parte dintr-o clasă este de cel puțin 25 de școlari. În proiect sunt precizate și alte recomandări.
Ministerul Educației îndeamnă cadrele didactice să evite așezarea în ultimele două bănci a elevilor care fac parte din grupuri vulnerabile. Mai mult, oficialii recomandă ca băncile să fie aranjate în cerc, semicerc, amfiteatru sau salon, arată edupedu.ro.
„Pentru prevenirea segregării școlare prin plasarea elevilor în ultimele două bănci, unitățile de învățământ preuniversitar pot să asigure rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional.
Pot să reamenajeze spațiul clasei în alt fel decât cel pe șiruri de bănci, cum ar fi: în cerc, semicerc sau amfiteatru, salon etc.”, se precizează în document, conform sursei citate.
Este important de menționat că în proiect nu specifică un set de reguli care să fie urmat în acest caz. Cu alte cuvinte, nu este precizat dacă elevii din prima bancă vor fi mutați periodic în ultima bancă ori dacă se va ține cont de alte recomandări.
În situația în care cadrele didactice nu vor să facă aceste schimbări la începutul fiecărui modul, trebuie să evite ca elevii din grupurile vulnerabile să fie așezați în ultimele două bănci.
Amintim că elevii din România revin la cursuri, luni, 4 noiembrie, după prima vacanță din anul școlar 2024-2025. Modulul al II-lea, care debutează săptămâna viitoare, va avea o durată de șapte săptămâni.