O parte dintre românii cu depozite bancare la instituții importante precum Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen sunt vizați de o anumită taxă în 2025. ANAF a explicat, clar, cine e bun de plată.
La finalul anului 2024, în spațiul public intern a circulat un fake-news conform căruia ”începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”.
Ulterior, Fiscul a ieșit public cu un comunicat oficial, postat pe pagina de Facebook, în care a subliniat că nu există nicio intenție sau reglementare privind impozitarea sumelor aflate în conturile bancare ale cetățenilor.
Textul acestei știri false era următorul: ”Începând cu 2025, ANAF introduce o măsură ce vizează contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru persoanele care dețin economii semnificative în conturile bancare.
Astfel, cetățenii care au în bănci sume ce depășesc pragul de 19.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, vor fi obligați să achite un impozit de 10% din aceste economii.
Această inițiativă își propune să extindă baza de contribuție pentru sănătate și să aducă venituri suplimentare către bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”.
În realitate, conform celor de la ANAF, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este aplicabilă doar veniturilor din investiții. În acest caz sunt dobânzile obținute din economii bancare, dividendele, câștigurile din tranzacții pe piața de capital și altele.
Taxa de 10% se aplică numai în cazul în care aceste venituri, împreună cu altele (de exemplu, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau agricultură), depășesc un anumit prag stabilit de lege.
Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal.
Agenția Națională de Administrare Fiscală explică: ”contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară”.
Această taxare de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcție de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale.
ANAF a oferit și un exemplu de aplicare a măsurii. Astfel, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%). De asemenea, dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).