Life

Ce se întâmplă cu toți românii care au cont la Banca Transilvania, ING, BCR, BRD, CEC Bank sau Raifeissen. Este directivă europeană și se aplică imediat. E dreptul vostru

Ce obligații au băncile față de clienții lor, începând de anul acesta. Ce sancțiuni li se aplică în cazul în care nu respectă prevederile legii.
19.05.2024 | 13:50
Ce se intampla cu toti romanii care au cont la Banca Transilvania ING BCR BRD CEC Bank sau Raifeissen Este directiva europeana si se aplica imediat E dreptul vostru
Ce obligații noi au băncile din România față de clienții lor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Începând cu această primăvară, băncilor din România le revine o nouă obligație față de clienți. Iată ce ar trebui să știi dacă ai cont deschis la BCR, BRD, ING sau la alte bănci de pe teritoriul României.

Ce obligații au băncile față de clienții lor, începând de anul acesta.

În ultimii ani, românii au devenit adepții creditelor bancare. De obicei, în momentul semnării contractelor de credit, clienții citesc vag termenele și condițiile și se grăbesc să semneze. Începând de anul acesta, procedura prevede încă un pas.

ADVERTISEMENT

De acum încolo, în cazul în care se modifică anumite condițiile ale unui contract de credit, banca este obligată să aducă totul la cunoștința clienților. Aceasta obligativitate este cea care pune în aplicare o directivă europeană.

Cu alte cuvinte, înainte de a modifica termenele și condițiile unui contract, banca trebuie să vină cu lămuriri și informații suplimentare către client. Aceste informații trebuie să fie cât mai clare, astfel ca semnatarul să le poată înțelege pe deplin.

ADVERTISEMENT

Odată cu aceste modificări, clientul trebuie să afle și data de la care vor intra în vigoare noile modificări. Alcătuirea unui calendar de punere în aplicare a acestor modificări intră tot în sarcina băncii care a acordat creditul.

Lista cu obligațiile ce le revin băncilor nu se termina aici. Instituțiile financiare sunt obligate să le comunice clienților faptul că pot depune oricând reclamație. Evident, dacă nu sunt de acord cu noile termene și condiții.

ADVERTISEMENT

Ce sancțiune primesc băncile care nu pun în aplicare obligația de informare

Pentru a putea face acest pas, clienții trebuie să fie înștiințați de către bancă cu privire la mijloacele de care dispun pentru a face reclamație. De asemenea, este obligatorie și comunicarea termenului și a adresei către care poate fi depusă.

Așa cum era de așteptat, nerespectarea acestor obligații are caracter de sancțiune. Băncile care nu furnizează aceste informații la timp clienților riscă să fie amendate.

ADVERTISEMENT

Sumele la care se ridică amenzile nu sunt deloc unele mici. Potrivit legii, nerespectarea acestor sancțiuni atrage după sine aplicarea unor amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei.

Obligația de informare a clienților se aplică atât în cazul contractelor de credit pentru consumatori, cât și contractelor de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În plus, OUG 15/2024 mai prevede și faptul că băncile au obligația de a ajuta clienții în imposibilitate de plată a creditului, înainte de executarea silită.

ADVERTISEMENT
Tags: