Începând cu această primăvară, băncilor din România le revine o nouă obligație față de clienți. Iată ce ar trebui să știi dacă ai cont deschis la BCR, BRD, ING sau la alte bănci de pe teritoriul României.
În ultimii ani, românii au devenit adepții creditelor bancare. De obicei, în momentul semnării contractelor de credit, clienții citesc vag termenele și condițiile și se grăbesc să semneze. Începând de anul acesta, procedura prevede încă un pas.
De acum încolo, în cazul în care se modifică anumite condițiile ale unui contract de credit, banca este obligată să aducă totul la cunoștința clienților. Aceasta obligativitate este cea care pune în aplicare o directivă europeană.
Cu alte cuvinte, înainte de a modifica termenele și condițiile unui contract, banca trebuie să vină cu lămuriri și informații suplimentare către client. Aceste informații trebuie să fie cât mai clare, astfel ca semnatarul să le poată înțelege pe deplin.
Odată cu aceste modificări, clientul trebuie să afle și data de la care vor intra în vigoare noile modificări. Alcătuirea unui calendar de punere în aplicare a acestor modificări intră tot în sarcina băncii care a acordat creditul.
Lista cu obligațiile ce le revin băncilor nu se termina aici. Instituțiile financiare sunt obligate să le comunice clienților faptul că pot depune oricând reclamație. Evident, dacă nu sunt de acord cu noile termene și condiții.
Pentru a putea face acest pas, clienții trebuie să fie înștiințați de către bancă cu privire la mijloacele de care dispun pentru a face reclamație. De asemenea, este obligatorie și comunicarea termenului și a adresei către care poate fi depusă.
Așa cum era de așteptat, nerespectarea acestor obligații are caracter de sancțiune. Băncile care nu furnizează aceste informații la timp clienților riscă să fie amendate.
Sumele la care se ridică amenzile nu sunt deloc unele mici. Potrivit legii, nerespectarea acestor sancțiuni atrage după sine aplicarea unor amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei.
Obligația de informare a clienților se aplică atât în cazul contractelor de credit pentru consumatori, cât și contractelor de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În plus, OUG 15/2024 mai prevede și faptul că băncile au obligația de a ajuta clienții în imposibilitate de plată a creditului, înainte de executarea silită.