News

Ce se întâmplă cu tratamentul bolnavilor cronici în perioada stării de urgență. Noi decizii ale autorităților. DOCUMENT OFICIAL

31.03.2020 | 14:55
Ce se intampla cu tratamentul bolnavilor cronici in perioada starii de urgenta Noi decizii ale autoritatilor DOCUMENT OFICIAL
ADVERTISEMENT

Hotărârea de Guvern prin care s-au luat măsuri speciale pentru funcționarea sistemului sanitar în timpul epidemiei de coronavirus conține prevederi speciale și pentru bolnavii cronici care au nevoie de tratament neîntrerupt. Prin derogare de la prevederile actuale ale legislației, aceștia pot să obțină mai ușor medicamentele de care au nevoie.

Trei categorii de bolnavi cronici

Actul normativ adopotat ieri de Guvern stabilește trei categorii de bolnavi cronici pentru care regulile de eliberare a prescripțiilor medicale de modifică.

ADVERTISEMENT

În prima intră cei care au nevoie de consult medical periodic de către un medic specialist pentru stabilirea schemei de tratament. Pe durata stării de urgență, pentru evitarea  supraaglomerării sistemului medical, rețetele vor putea fi eliberate în continuare de către medicii de familie și fără reevaluarea medicului specialist

Pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o noua reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale”, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT

În cazul pacienților cronici cu schemă terapeutică stabilă pentru care medicamentele, la momentul
actual, sunt prescrise de către medicii specialişti în conformitate cu limitări, inclusiv pentru medicamentele ce fac obiectul contractelor cost-volum care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis, ”medicul de familie poate emite prescripție medicală pentru aceste medicamente în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului – scrisoare medicală și/sau a confirmării înregistrarii formularului specific de prescriere.”

În a treia categorie intră bolnavii cronici care trebuie să-și ia personal medicamentele de la farmaciile cu circuit închis ale spitalelor. Pe durata stării de urgență, medicamantele vor putea fi eliberate și unei persoane care vine în locul pacientului, după ce acesta din urmă a fost examinat de un medic specialist din spital ”prin orice mijloace de comunicare”, adică inclusiv printr-o consultație online.

ADVERTISEMENT

Persoana care ridică medicamentele în numele bolnavului va prezenta un document de identitate, pentru asigurarea unei evidențe la nivelul unității sanitare”, precizează sursa citată.

Ce se întâmplă cu diabeticii

O prevedere similară este introdusă și în  cazul consumabilelor necesare tratării diabetului sau unor boli rare.

ADVERTISEMENT

Materialele sanitare consumabile utilizate în cadrul Programului national de diabet zaharat şi Programului naţional de tratament pentru boli rare – epidermoliză buloasă, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare pot fi eliberate si unei persoane care ridică materialele sanitare consumabile în  numele bolnavului, sau pot fi transmise la domiciliul bolnavului in situaţia in care unitatea sanitara are aceasta posibilitate”, se mai spune în actul normativ.

ADVERTISEMENT
Tags: