Sport

Ce se întâmplă cu un fotbalist după infectarea cu COVID-19! Cum îi este afectată performanţa sportivă: “E ca şi cum ai avea corpul altcuiva”

COVID-19 este virusul care a blocat o întreagă planetă, iar printre cei infectaţi s-au numărat şi fotbalişti. Cea mai mare întrebare este cât de mult îi este afectată performanţa sportivă unui jucător, după negativare.
21.10.2021 | 14:11
Ce se intampla cu un fotbalist dupa infectarea cu COVID19 Cum ii este afectata performanta sportiva E ca si cum ai avea corpul altcuiva
ADVERTISEMENT

Peste 240.000.000 de persoane din întreaga lume s-au infectat cu COVID-19 de la apariţia pandemiei, iar printre cei atinşi de virus s-au numărat mii de fotbalişti. FANATIK îţi prezintă cazul lui Ben Godfrey, jucătorul lui Everton şi internaţional englez, care a fost testat pozitiv la începutul sezonului.

Cel mai bun tânăr fotbalist al sezonului trecut de la Everton pare să fie o umbră a jucătorului care impresiona în stagiunea trecută. În august, cu puţin timp înainte de primul meci al sezonului, Ben Godfrey s-a infectat cu COVID-19, astfel că a ratat primele patru meciuri ale formaţiei antrenate de Rafa Benitez. La mai bine de două luni de la acest eveniment, jucătorul de 23 de ani încă se resimte.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu un fotbalist după infectarea cu COVID-19. Semnele de întrebare au apărut după al doilea meci jucat

Ben Godfrey a stat de departe de gazon timp de aproape o lună, după ce a revenit pe teren pe 13 septembrie, în Everton – Burnley 3-1. Următoarea partidă a ridicat şi primele semne de întrebarea asupra stării fizice a jucătorului. În minutul 75 al meciului Aston Villa – Everton 3-0, Leon Bailey a înscris al treilea gol al gazdelor, după ce l-a depăşit pe Ben Godfrey.

Fundaşul lui Everton este cunoscut ca un fotbalist cu viteză, însă în faza din meciul cu Aston Villa a părut că aleargă cu frâna de mână trasă. Şi nu este singura fază în care Ben Godfrey nu a mai arătat ca fotbalistul care impresiona în timpul sezonului trecut.

ADVERTISEMENT

“Au fost momente când s-a simţit vulnerabil, ca un pugilist care ajunge în corzi. Nu poate controla asta. Intră în meciuri şi ştie că în orice moment rezervorul de energie se poate goli brusc. Cu Norwich (n.r. meci jucat pe 25 septembrie) a primit mingea, a simţit că trupul se moleşeşte şi a dat mingea în out”, a povestit o sursă din cadrul clubului pentru The Athletic.

Ce a resimţit Ben Godfrey în primele meciuri jucate după ce a trecut peste infectarea cu COVID-19

Recent, Ben Godfrey a oferit un interviu pentru site-ul oficial al lui Everton şi a vorbit despre ce a resimţit în primele meciuri după revenirea pe teren.

ADVERTISEMENT

“A fost oribil. Momentul a fost frustrant, mai ales că ştiam că fanii se întorc pe stadion. Pentru mine, partea de recuperarea a fost cea mai grea. Au fost groaznice primele meciuri. Simţeam că obosesc repede în timpul jocului, chiar şi după un singur sprint.

Răsuflam greu după primele minute, era o nebunie. Nu poţi descrie până nu experimentezi asta. E ca şi cum ai avea corpul altcuiva. Făceam un sprint şi mă simţeam de parcă deja jucasem 88 de minute, chiar dacă trecuseră abia 5 minute din meci.

ADVERTISEMENT

În ultimele partide m-am simţit mai bine. Clubul şi staff-ul m-au ajutat foarte mult în tentativa de trece peste acest obstacol”, a declarat Ben Godfrey.

Sfaturile pentru revenirea pe teren a fotbaliştilor care au trecut peste infectarea cu COVID-19

Specialiştii susţin că recuperarea unui fotbalist, care tocmai a trecut peste infectarea cu COVID-19, trebuie trată cu foarte multă grijă de staff-ul medical al clubului.

Doctorul James Malon, specialist în monitorizarea antrenamentelor şi a recuperării, a precizat că lipsa de date ştiinţifice privind recuperarea post-COVID-19 pentru sportivi aduce incertitudine şi ambiguitate.

“Premier League este cel mai solicitant campionat din lume. Recuperarea unui fotbalist după infectarea cu COVID-19 depinde de foarte mulţi factori, inclusiv severitatea simptomelor. Încă avem nevoie de mai mult date ştiinţifice pentru a avea un plan bine definitivat pentru recuperare.

Pentru moment ştim destule încât să avem un protocol pentru reîntoarcea pe teren, iar toate cluburile îl pot urma. Recuperarea unui fotbalist infectat cu COVID-19 trebuie să fie dirijată de echipa medicală, mai ales în primele faze.

“Recuperarea după COVID-19 ar trebui tratată ca în cazul unei accidentări de termen mediu spre lung”

Nu putem să lăsăm totul la latitudinea antrenorului sau a fotbalistului, chiar dacă el spune: ‘Mă simt bine. Sunt recuperat 100%, pot să joc în weekend’ Cluburile nu au mai avut de-a face cu o pandemie de o asemenea magnitudine.

În mod normal, recuperarea după COVID-19 ar trebui tratată ca în cazul unei accidentări de termen mediu spre lung şi monitorizată zilnic, pentru ca fotbalistul să nu forţeze prea mult, prea devreme.

Un lucru ştim în urma cercetărilor, anume că dacă eşti activ fizic şi ai un nivel mic de grăsime corporală, simptomele COVID-19 sunt mai uşoare. Mulţi dintre cei care ajung la ATI sunt, în general, inactivi fizic. Ajută dacă eşti atlet”, a explicat doctorul James Malon pentru The Athletic.

FCSB este decimată de infectările cu COVID-19

În prezent, în Liga 1, FCSB este echipa cea mai afectată de infectările cu COVID-19. Lotul vicecampioanei României este decimat, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu staff-ul tehnic. Din acest motiv, la meciul cu CS Mioveni, formaţia “roş-albastră” a avut doar două rezerve pe bancă.

FCSB a ajuns în imposibilitatea de a avea un număr suficient de fotbalişti şi a cerut amânarea meciului cu Farul. “FCSB a cerut amânarea meciului. Așteptăm decizia Ligii în acest moment”, a declarat Gică Popescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT