News

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor în Turcia. Peste 80% le-au plătit în avans

27.04.2020 | 15:48
Ce se intampla cu vacantele romanilor in Turcia Peste 80 leau platit in avans
Agențiile de turism din România stau cu ochii pe Turcia. Peste 80% din servicii sunt către această țară. Când ar putea pleca românii în vacanțele achitate deja. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Agențiile de turism din România spun că depind de măsurile de relaxare din Turcia, asta după ce peste 80% din pachetele turistice au fost vândute către această țară înainte de pandemia de coronavirus.

Agențiile de turism din România, la mila autorităților din Turcia

Nu este o perioadă deloc ușoară pentru agențiile de turism din România, întrucât angajații acestora stau de aproape două luni pe telefoane și emailuri cu hotelurile și clienții care aveau cumpărate sejururi în această perioadă.

ADVERTISEMENT

În timp ce vânzările noi de pachete turistice sunt aproape zero, agențiile de turism stau acum la mila Turciei, pentru a vedea când vor fi relaxate măsurile luate de autoritățile de la Ankara împotriva noului coronavirus.

Directorul unei agenții de turism a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, faptul că cele mai multe agenții au peste 80% din clienți cu pachete către destinații din Turcia.

ADVERTISEMENT

“Agențiile de turism din România au vândut între 80 și  peste 90% dintre pachetele turistice doar către Turcia”, a declarat directorul unei agenții de turism, în exclusivitate pentru FANATIK.

Speranțele turiștilor stau în mâna lui Erdogan

Dacă lunile aprilie, mai și jumătate din iunie sunt compromise, șeful agenției speră ca măcar în restul perioadei clienții să poată merge în sejururile pentru care au achitat deja o bună parte din bani.

ADVERTISEMENT

“Nu se gândește nimeni în acest moment să achiziționeze noi vacanțe, ci să se termine tot și să plece în cele rezervate deja de mulți. Sezonul trebuia să înceapă din aprilie în Turcia, dar este compromis deja până pe 15 iunie, cel puțin.

Înmulțește câte 3-4 curse pe săptămână, câți oameni nu au mai plecat până acum?”, a mai declarat șeful unei agenții de turism din România pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, Turcia a anunțat că restricțiile nu vor fi ridicate până după încheierea Ramadamului, ce va avea loc pe 24 mai.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că guvernul intenționează să relaxeze măsurile impuse din cauza noului coronavirus și să revină la viața normală după încheierea Ramadamului, alimentând astfel speranțele legate de turismul în Turcia pe timpul verii.

Patronii hotelurilor din această țară așteaptă și ei cu sufletul la gură deschiderea sezonului începând cu luna iunie, după ce restricțiile impuse de autoritățile de la Ankara au paralizat în totalitate industria turismului.

“Prin impunerea unor măsuri stricte în luna Ramadamului, sperăm să asigurăm tranziția țării noastre către o viață normală după acest post”, spunea Erdogan în urmă cu câteva zile, în timpul unui discurs suținut după o întâlnire cu guvernul, potrivit site-ului Al-Monitor.

Președintele Turciei a reiterat astfel angajamentul făcut anterior, prin care sugera că măsurile impuse de autorități ar putea fi relaxate de la finalul lunii mai.

Turismul reprezintă o parte importantă din economia Turciei, iar sectorul a înregistrat anul trecut un record de aproape 35 de miliarde de dolari. Peste 1,5 milioane de turci depind de turism, astfel că sunt șanse mari ca acest sector să reînceapă în forță din luna iunie.

Înainte ca pandemia de coronavirus să afecteze și Turcia, autoritățile de la Ankara plănuiau să dubleze încasările din turism în 2020.

Trebuie precizat însă că majoritatea serviciilor puse la dispoziția turiștilor de către hotelurile din Turcia sunt în regim all inclusive, ceea ce contravine cu recomandările specialiștilor în sănătate, care spun că turismul ar trebui practicat ținând cont de anumite măsuri de distanțare socială.

ADVERTISEMENT