Ce se întâmplă cu vacanţele românilor pe fondul pandemiei de coronavirus. Ministrul Economiei: “Cel mai potrivit ar fi ca turistul să negocieze cu agenţia”

Alexandru Năstase   
în HotNews
03/04/2020, 18:32
Ce se întâmplă cu vacanţele românilor pe fondul pandemiei de coronavirus. Ministrul Economiei: “Cel mai potrivit ar fi ca turistul să negocieze cu agenţia” GALERIE FOTO
Multe agenții de turism spun că nu au de unde să returneze banii. Sursa foto - hepta.ro

Toți românii se întreabă ce se întâmplă cu vacanţele pe fondul pandemiei de coronavirus. A venit cu răspunsul chiar ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Ce se întâmplă cu vacanţele românilor pe fondul pandemiei de coronavirus.

Acesta a transmis că cea mai potrivită variantă ar fi ca turiştii care şi-au plătit vacanţe în avans să negocieze cu agenţia de turism pentru a-şi reprograma vacanţa într-o altă perioadă

Ministrul a dat ca exemplu mutarea sejurului mai înspre finalul verii sau la finalul anului, deoarece agenţiile nu au de unde să le dea bani înapoi în momentul de faţă.

Ministrul Economiei: “Cel mai potrivit ar fi ca turistul să negocieze cu agenţia”

“Cred că cel mai prudent lucru ar fi ca oamenii să încerce să îşi reprogrameze vacanţele. Nu cred că este o acţiune binevenită nici din partea oamenilor, nici din partea agenţiilor de turism să nu accepte un compromis.

Pentru că şi oamenii, dacă îşi cer acum la agenţiile de turism, aceştia nu vor avea de unde să le dea şi vom ajunge într-o situaţie în care toate lucrurile se tensionează”, a declarat vineri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la Digi 24.

Ministrul Economiei a discutat cu secretarul de stat pe turism, Răzvan Pîrjol, împreună cu care caută să găsească o soluţie în aşa fel încât să fie unanim acceptată şi de client şi de către agenţii.

“Ne interesează în primul rând de la agenţiile de turism, concret, unde au plătit aceste avansuri, către care state, către care hoteluri anume au plătit aceste avansuri, în aşa fel încât să avem o evidenţă foarte clară cu numărul clienţilor, cu numărul turiştilor români care au achitat în avans şi doresc să şi le recupereze şi statele în care s-au trimis aceşti bani.

Pentru că încercăm poate ulterior şi pe cale diplomatică să obţinem pentru turiştii români eventual reprogramarea vacanţelor în condiţii similare sau, de ce nu, tot pe cale diplomatică, să reuşim de la hotelierii respectivi, dacă ştim companiile respective, recuperarea banilor, dacă cu adevărat se doreşte acest lucru”, spune ministrul Economiei.

Popescu spune că acest lucru nu se poate face în situaţie de criză, mai ales că partenerii externi nu vor recurge la asemenea demers.

“De aceea eu rog turiştii români să nu se ducă buluc peste agenţii, pentru că agenţiile nu vor mai putea, la un moment dat, să facă faţă acestui aflux de cereri şi vor da faliment.

Şi atunci practic totul s-a pierdut, tot ce încercăm noi să clădim acum, tocmai în ajutorul turistului român şi al agenţiilor, al companiilor româneşti, se va nărui”, a adăugat oficialul.

Ministrul Economiei spune că teoretic, se pot da banii tuturor, dar problema ţine de capacitatea financiară a agenţiilor de a returna. “Eu înţeleg şi agenţiile, nu au de unde să dea aceşti bani în momentul de faţă”, adaugă el.

 

Închide ×