News

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Anunț oficial de la ministrul Muncii

Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat ce se întâmplă cu vârsta de pensionare, un subiect extrem de sensibil în România.
20.03.2023 | 06:59
Ce se intampla cu varsta de pensionare in Romania Anunt oficial de la ministrul Muncii
Vârsta de pensionare, subiectul din PNRR care l-a șocat pe ministrul Budăi: ”Mi se pare halucinant”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare pare un subiect aflat în prim-planul discuțiilor publice. Se întâmplă atât pe plan internațional, cât și în România. Ministrul Marius Budăi a venit cu noi explicații despre acest subiect.

Vârsta de pensionare, subiectul din PNRR care l-a șocat pe ministrul Budăi: ”Mi se pare halucinant”

Duminică, oficialul social-democrat din Guvernul Ciucă a oferit noi detalii despre creșterea în ceea ce privește vârsta de pensionare. Marius Budăi a anunțat că a vorbit despre acest subiect încă de când au apărut zvonurile privind aspectele din PNRR.

ADVERTISEMENT

Ministrul aruncă indirect vina pe predecesorii PSD din Executiv și afirmă că pur și simplu nu s-a dorit discutarea prevederilor cu partidele din opoziție și nici cu societatea civilă.

”Eu am spus foarte, foarte clar de la început, încă de când erau zvonuri de cum se scria PNRR. Acest PNRR a fost scris pe ascuns, secretizat, nedezbătut cu partenerii sociali, cu societatea civilă.

ADVERTISEMENT

Nu au vrut să dezbată cu partidele din opoziţie. Nu înţeleg nici asta pentru că şi partidele din opoziţie de la acea vreme reprezentau cetăţenii români. Dar n-au dezbătut nici cu societatea civilă, nici cu partenerii sociali, nimic.

Acum mă uit şi mi se pare halucinant ceea ce găsesc acolo pentru că mi-am pus mie de foarte multe ori întrebarea ‘au trimis la Bruxelles nişte lucruri aberante fără să ştie ce trimit sau au trimis cu bună credinţă, urându-i pur şi simplu pe cetăţenii români?‘”, a acuzat Marius Budăi, duminică, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Ministrul Budăi a mai punctat faptul că, în România, speranța de viață este mult mai mică față de state precum Germania, Franța sau Spania. Dat fiind acest aspect, o creștere în ceea ce privește vârsta de pensionare este de neacceptat.

”Noi nu trăim nici în Germania, nici în Franţa, nici în Spania. Speranţa de viaţă a noastră, a cetăţenilor români, nu este nici pe aproape de speranţa cetăţenilor din ţările de vest. Eu cred că s-a pus foarte clar caru’ înaintea boilor, pentru că nu putem sub nicio formă să acceptăm o asemenea cerere”, a mai acuzat ministrul Muncii.

ADVERTISEMENT

Ce prevede PNRR în privința vârstei de pensionare

Actuala Coaliție de guvernământ a explicat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede o egalizare a vârstei de pensionare. Într-o primă fază, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să ajungă la 63 de ani până în 2030. La ora actuală, legea spune că vârsta de pensionare este de 62 de ani.

PNRR-ul asumat de fosta guvernare prevede o egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani, până în anul 2035. În plus, potrivit aceluiași document, cetățenii din țara noastră vor fi încurajați să muncească până la 70 de ani.

ADVERTISEMENT