News

Ce se întâmplă cu vârsta standard de pensionare. Situație bizară pentru unul din doi români

27.03.2021 | 18:00
Ce se intampla cu varsta standard de pensionare Situatie bizara pentru unul din doi romani
ADVERTISEMENT

Situație bizară pentru unul din doi români privind vârsta standard de pensionare. S-a remarcat că în anul anterior aproape jumătate dintre cetățenii care au ieșit la pensie nu au așteptat să împlinească vârsta standard de pensionare. La ce vârstă se pensionează românii cu adevărat?

Astfel, femeile din România au ieșit la pensie anul trecut în medie la vârsta de 59 de ani și 2 luni.  În cazul bărbaților, vârsta a fost de 60 de ani și 9 luni, potrivit datelor obținute de Economedia,ro de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

ADVERTISEMENT

Acest lucru este posibil deoarece legea din țara noastră permite mai multe tipuri de pensionare anticipată. Totodată,  există mai multe situații în care chiar și vârsta standard de pensionare poate fi redusă cu câțiva ani.

Vârsta standard de pensionare: Femeile ies mai devreme cu 4 ani, iar bărbații cu 5 ani

În 2020, un număr de 251.273 persoane au ieșit efectiv la pensie. Statistică CNPP include toate categoriile de pensie: limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială și invaliditate. Dintre aceștia, numărul celor care au împlinit vârsta standard se ridică la 151.380 (86.300 de bărbați și 65.080 de femei). Toți ceilalți au ieșit la pensie înainte să împlinească vârsta standard de pensionare.

ADVERTISEMENT

Femeile se pot pensiona dacă au trecut de vârsta de 61 de ani, chiar dacă vârsta standard este de 63 de ani. Aceasta va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

Vârsta standard de pensionare din România, conform legii privind sistemul unitar de pensii publice, este de 65 de ani pentru bărbaţi.

ADVERTISEMENT

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Pe ce categorii de pensii s-a ieșit mai devreme de termenul standard în 2020?

Pensie limită de vârstă  – o reducere a vârstei standard de pensionare se poate acorda celor care au lucrat în condiții grele, proporțional cu perioada lucrată: bărbați – 43.370, femei – 15.371.

ADVERTISEMENT

Pensie anticipată: Bărbați – 2.295, Femei – 3.839

Pensie anticipată parțială: Bărbați – 16.146, Femei – 16.178.

Tags: