News

Ce se întâmplă cu vizele românilor pentru SUA. Anunț de ultimă oră din partea președintelui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis nu a dat o vestea prea bună românilor care doreau să știe când vor putea intra în SUA fără vize.
24.09.2022 | 19:48
Ce se intampla cu vizele romanilor pentru SUA Anunt de ultima ora din partea presedintelui Iohannis
Iohannis i-a anunțat pe români că mai au de așteptat până vor scăpa de vizele de intrare în SUA. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a declarat că pentru moment, țara noastră încă nu îndeplinește criteriile necesare. Totuși, liderul de la Palatul Cotroceni a subliniat că situația poate fi alta în urma implementării unei campanii de informare.

Vizele românilor pentru SUA, în continuare un vis

Toată lumea se implică pentru aşa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplinește criteriile tehnice.

ADVERTISEMENT

Ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conştientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize şi cred că, în final, dacă toţi ne străduim, vom reuși”, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei întâlniri programate cu antreprenorii români din Silicon Valley (California, SUA).

Anunțul președintelui României vine după ce la 19 iulie, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, dădea sperante românilor. La acea vreme, el declara că țara noastră a făcut un pas înainte pentru eliminarea vizelor pentru SUA.

ADVERTISEMENT

Speranțe deșarte la mijlocul lunii iulie

În acest sens, Lucian Bode se referea la un raport pozitiv al Departamentului de Stat pentru România: ”Mă bucur să constat că România a fost scoasă de pe lista de supraveghere.

Raportul Departamentului de Stat conturează o imagine favorabilă a activităților antitrafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an.”

ADVERTISEMENT

Revenind la spusele președintelui României, trebuie precizat că legislația americană prevede ca persoanele care aplică pentru programul Visa Waiver trebuie să demonstreze că nu intenționează să emigreze în SUA.

În prim-plan apare Secţiunea 214 (b) a Legii pentru Imigrare şi Naţionalitate. Astfel, toţi solicitanţii de viză temporară sunt consideraţi potenţiali imigranţi până când demonstrează ofiţerului consular că nu au intenţia de a emigra în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Cum se poate dovedi asta? Este nevoie de dovezi care să arate legături puternice cu alt stat (n.r. – proprietăți imobiliare, legături de familie sau un loc de muncă stabil). Totuși, cel mai important este ca persoana care aplică la programul Visa Waiver să fie sinceră când este chestionată de ofițerul consular.

 

ADVERTISEMENT