News

Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate din 2020. Codul Muncii, specificări clare

10.11.2020 | 12:09
Ce se intampla cu zilele de concediu neluate din 2020 Codul Muncii specificari clare
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate din 2020? Iată o întrebare pe care și-o adresează mulți români și la care Codul Muncii vine cu specificări extrem de clare.

Toți muncitorii din România trebuie să știe că zilele de concediu aferente anului 2020, care nu vor fi luate până la finalul anului în curs se vor reporta până la 30 iunie, în anul 2022.

ADVERTISEMENT

Similar, salariații care au rămas cu zile de concediu neluate până la 31 decembrie 2019 se pot bucura de ele până la 30 iunie 2021.

Ce se întâmplă cu zilele de concediu neluate din 2020

În România, din diferite motive, o bună parte dintre angajați au rămas cu unele zile de concediu neluate în anul 2020 în curs. Aceștia trebuie să știe că ele nu se anulează ci rămân un drept valabil pentru încă un an și jumătate, conform prevederilor legii.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Muncii, zilele de concediu rămase din 2020 vor putea fi solicitate de salariați până la finalul lunii iunie 2022, iar cele aferente anului 2019 până la 30 iunie 2021.

Actul normativ stabilește ce se întâmplă în cazul în care, din motive bine întemeiate, un salariat nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă la care avea dreptul în anul calendaristic respective. Codul Muncii prevede că acesta se poate reporta pentru următoarele 18 luni calendaristice.

ADVERTISEMENT

”Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an. În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni.

Asta se realizează începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul Muncii, consultat de Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu compensarea în bani

Codul Muncii stipulează că toţi salariaţii au dreptul, în fiecare an, la un concediu de odihnă plătit de angajator cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare. Durata concendiului de odihnă poate fi mai mare dacă aşa se agreează între salariat şi angajator.

În ceea ce privește compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neluate până la sfârșitul anului 2020, aceasta este posibilă numai în cazul salariaților care pleacă de la angajatorul lor.

ADVERTISEMENT
Tags: