Life

Ce se întâmplă dacă adaugi miere în ceaiul fierbinte. Este un gest pe care mulți români îl fac

Un specialist a spus ce se întâmplă, de fapt, atunci când pui miere în ceaiul fierbinte. Mulți români fac adesea acest gest.
03.03.2025 | 17:14
Ce se intampla daca adaugi miere in ceaiul fierbinte Este un gest pe care multi romani il fac
Ce se întâmplă atunci când adaugi miere în ceaiul fierbinte. Aursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un specialist a explicat ce se întâmplă atunci când adaugi miere în ceaiul fierbinte. Multe persoane se tem că acest obicei este unul periculos.

Este sau nu toxic să adaugi miere în ceaiul fierbinte? Ce spune un specialist

În timp ce mulți preferă să bea ceaiul neîndulcit, alții folosesc diverse tipuri de îndulcitori, printre care și zahărul sau mierea. Există, însă, teama că mierea adăugată în ceaiul fierbinte poate fi toxică.

ADVERTISEMENT

Mierea este un produs apreciat pentru gustul aromat, dar și pentru beneficiile pe care le are pentru organism. O lingură de miere consumată zilnic poate avea un rol important pentru menținerea imunității. Multe persoane au miere în casă și o consumă în diverse moduri.

În mod obișnuit, nu este toxic să îndulcești ceaiul fierbinte cu miere. Specialiștii recomandă, totuși, să nu adaugi mierea în lichidele prea fierbinți, a căror temperatură depășește 60 – 65°C.

ADVERTISEMENT

Supusă la temperaturi prea mari, mierea își pierde o parte din proprietățile nutritive pe care le are. În plus, unele enzime din acest produs pot fi distruse prin expunerea la lichide fierbinți.

“Încălzirea zaharurilor pentru o perioadă îndelungată de timp produce o substanță numită hidroximetilfurfural care, e drept, este un agent toxic”, a explicat biologul și apicultorul Gheorghe Apetrei în podcastul lui Romel Alexandru Bîrjoveanu.

ADVERTISEMENT

Cu cât mierea este expusă la agent termic pentru o perioadă mai îndelungată, “cu atât cantitatea de  hidroximetilfurfural crește”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT

“Însă ceaiul fierbe la 100 de grade, ceaiul stă 10 minute la infuzat și ajunge la 70 de grade. Turnăm ceaiul în ceașcă, îi dăm o suprafață de contact cu mediul, ajunge la 40-50 de grade. Luăm lingura cu miere, care este mai rece, o învârți de două-trei ori și ceaiul e la 40 de grade.

Peste 40 de grade încălzirea mierii de mai mult de jumătatea de oră determină distrugerea unor enzime și atunci, da, mierea rămâne o substanță, dar nu mai e medicament”, a mai spus acesta, notează shtiu.ro.

În ce condiții poți adăuga miere în ceai

Dacă vrei să bei ceaiul cu miere, atunci se recomandă să-l lași puțin la răcit înainte de a adăuga acest ingredient. Doar așa vei avea parte de toate beneficiile mierii, care are inclusiv proprietăți antimicrobiene.

Mierea conține antioxidanți, vitamine și minerale. Are proprietăți curative și se folosește, de multe ori, pentru a trata simptomele răcelii, în combinație cu lămâia.