La ce riscuri te expui atunci când asculți muzică zilnic la căști. Chiar dacă pare un obicei inofensiv, ascunde pericole pe care nici măcar nu le bănuiești.
În ultima vreme, din ce în ce mai multe persoane au început să fie dependente de căști. Fie că le folosesc pentru a vorbi la telefon sau pentru a asculta muzică, acestea sunt nelipsite din rutină. Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă.
Căștile pot fi utile de multe ori și îți permit să te bucuri de muzică oriunde te-ai afla. Ceea ce nu știu mulți utilizatori de căști este faptul că flexibilitatea lor vine la pachet și cu un dezavantaj, dat de pericolul pe care îl reprezintă pentru sănătate.
Potrivit specialiștilor, utilizarea zilnică a căștilor nu este deloc recomandată. Acestea pot duce la pierderea auzului, la dureri de cap sau chiar la infecții ale urechii și la tinitus. De obicei, aceste probleme apar atunci când volumul este ridicat.
Dacă te expui frecvent la sunete puternice, peste 85dB, celulele din urechea internă se pot deteriora, iar de aici până la pierderea treptată a auzului sau la tinitus mai este doar un pas. De asemenea, un volum ridicat poate crea probleme de concentrare și poate duce la oboseala auditivă.
Dacă vorbim de căștile intraauriculare, ei bine, acestea reprezintă mediul favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Din cauza umezelii, bacteriile se înmulțesc rapid și cresc riscul de infecții auriculare.
Pentru a sta departe de problemele cauzate de folosirea zilnică a căștilor este necesar că corectezi anumite greșeli. În primul rând, este recomandat să menții constant volumul la un nivel sigur. Cel mai bine este să ții cont de regula 60/60, adică să asculți 60 de minute muzică la 60% din volum.
În al doilea rând, pentru a evita volumul ridicat, poți opta pentru căștile cu funcția de anulare a zgomotului exterior. În acest fel, nu vei mai simți nevoia să ajustezi volumul pentru a acoperi zgomotele din jur.
De asemenea, după o oră de ascultat muzică poți să iei o pauză de 10-15 minute. În acest fel, reduci riscul de oboseală auditivă. Nu îl ultimul rând, este recomandat să fii atent la igiena căștilor și să le cureți frecvent.