News

Ce se întâmplă dacă ești vaccinat COVID-19, dar intri în contact cu o persoană infectată. Când ești obligat să stai în carantină

Ce se întâmplă dacă ești vaccinat COVID-19, dar intri în contact cu o persoană infectată, recomandări oficiale
22.09.2021 | 10:46
Ce se intampla daca esti vaccinat COVID19 dar intri in contact cu o persoana infectata Cand esti obligat sa stai in carantina
Imunizarea nu te scutește de carantină. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sunt câteva situații pe care trebuie să le cunoască persoanele care s-au vaccinat cu schema completă. Astfel, imunizarea nu scutește pe nimeni de o eventuală carantină. Intrarea în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv te poate trimite de urgență în casă.

În mod clar, indiferent de starea imunizării, completă, prima doză sau deloc, dacă ați intrat în contact cu o asemenea persoană atunci trebuie să treceți printr-o anchetă epidemiologică.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă ești vaccinat COVID-19, dar intri în contact cu o persoană care are boala

Concret, vaccinul COVID-19 protejează împotriva formelor grave ale bolii, dar nu și a infectării. Astfel, există posibilitatea să luați virusul și să deveniți automat pozitiv.

Este adevărat că discutăm despre cazuri mai rare, dar care, spun autoritățile, există. Și lucrul acesta se vede chiar și din anunțurile celor de la Grupul de Comunicare. Chiar în ultimele 24 de ore mai multe persoane complet imunizate au încetat din viață după ce au luat virusul.

ADVERTISEMENT

Așadar, dacă ești vaccinat și ai intrat în contact cu cineva infectat ai la dispoziție mai multe variante. În primul rând dacă ai simptome specifice atunci trebuie să te testeze DSP-ul.

După ce ți se confirmă prezența coronavirusului, indiferent dacă ai făcut schema întreaga de vaccinare sau nu, ești obligat să intri în izolare.

ADVERTISEMENT

Atenție! Trebuie să începeți să numărați de la data la care ați luat contact cu persoana infectată, nu din momentul în care ați fost diagnosticat.

Dacă nu există simptome specifice virusului, atunci Direcția de Sănătate Publică nu te va testa. Lucrul acesta se întâmplă și dacă ești trecut drept contact direct în ancheta epidemiologică.

ADVERTISEMENT

Doar în această situație ești scutit de obligativitatea izolării pentru 14 zile, pentru că ești vaccinat împotriva COVID-19 și nu ai dezvoltat niciun fel de simptome.

În cazul în care nu esti vaccinat, în mod evident, trebuie să urmeze o perioadă de două săptămâni de izolare, perioadă la capătul căreia trebuie să faceți testul.

Ce înseamnă contact direct

FANATIK îți readuce aminte și definiția termenului de „contact direct”, termen apărut la puțin timp după ce a fost descoperit primul caz de coronavirus în țară.

  • persoana care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19
  • persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor)
  • persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejata de mănuşă)
  • persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute
  • persoana care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sala de şedinţe, sala de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m
  • persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

De remarcat că orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct.

ADVERTISEMENT