News

Ce se întâmplă după ce a picat învestirea Guvernului Cioloș! Cum se ajunge la anticipate și ce prevede Constituția

Ce se întâmplă după ce învestirea Guvernul Cioloș a picat și ce anume urmează pentru scena politică internă
20.10.2021 | 11:03
Ce se intampla dupa ce a picat investirea Guvernului Ciolos Cum se ajunge la anticipate si ce prevede Constitutia
Guvernul Dacian Cioloș II nu a strâns majoritate. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Criza politică din România se adâncește și rezultatul se vede, din nefericire, în statisticile COVID-19, statistici negre în ultima perioadă. Țara noastră bate record după record și fără un guvern care să preia controlul am ajuns pe ultimele locuri la vaccinare și fruntași la capitolul decese.

Mai mult decât atât, șansele lui Dacian Cioloș de a convinge Parlamentul s-au dovedit a fi nule. Audierile din comisiile de specialitate au mers înfiorător pentru reprezentanții USR, semn evident că lucrurile nu aveau cum să se termine prea bine. Un singur ministru a reușit să obțină aviz pozitiv, restul primind notă negativă.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă Guvernul Dacian Cioloș II pică!

Nici opțiunea unui guvern minoritar nu a avut-o vreo clipă Dacian Cioloș. Ar fi fost nevoie de 234 de voturi, însă calculul matematic arăta că era imposibil de ajuns aici. USR-ul avea 80 de parlamentari și toți ceilalți erau împotriva lor.

De altfel, PSD și PNL au transmis de câteva zile că nici măcar nu se gândesc să voteze executivul lui Cioloș. Reprezentanții AUR au spus încă de la început că nu o vor face, în timp ce prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeau nu a ezitat o clipă și a spus că executivul lui Cioloș are foarte mari șanse să pice cu cel mai mare număr de voturi.

ADVERTISEMENT

După ce totul a devenit oficial, criza politică a atins o nouă etapă. Concret, șeful statului este acum obligat să convoace din nou consultări cu toate formațiunile din Parlament. O va face ca de fiecare dată la Palatul Cotroceni. Abia la finalul discuțiilor ar urma să vină cu o nouă propunere de premier.

Ce urmează dacă guvernul USR nu trece de Parlament

Potrivit reprezentanților partidului, liberalii vor avea de data aceasta o propunere. Astfel, dacă inițial i-au transmis președintelui Iohannis că nu susțin pe nimeni pentru funcția de premier, acum cei din PNL sunt gata să forțeze varianta Florin Cîțu, adică exact omul demis de Parlament.

ADVERTISEMENT

Noul președintele al PNL are la dispoziție și el zece zile pentru a încerca să strângă o majoritate. De altfel, Cîțu a zis de mai multe ori că dacă se va ajunge în această poziție atunci va accepta să poarte discuții cu toate partidele, inclusiv PSD.

AUR este singura formațiune pe care liberalii nu o vor la masa tratativelor. În rest, spun cei din PNL și chiar a dat de înțeles în ultima perioadă și președintele Iohannis, nu ar fi exclusă o nouă alianță cu social democrații.

ADVERTISEMENT

Culmea, de data aceasta cei care s-ar opune vehement ar fi oamenii lui Cioloș. De altfel, reprezentanții USR au anunțat că nici nu concep să voteze vreodată un executiv condus tocmai de Florin Cîțu.

Refacerea USL, varianta rundei a doua de consultări?

„Nu ți se poate cere să renunți la președintele partidului pe care tocmai l-ai ales făcând asta ca un fel de cenzură a deciziilor pe care PNL le ia.

În momentul în care în Partidul Național Liberal dai un vot, iei o decizie și acel vot, acea decizie este cenzurată de un alt partid, ne putem duce la tribunal să ne cerem dizolvarea”, a explicat secretarul general al PNL Dan Vîlceanu, semn evident despre propunerea pe care o vor avea la noile consultări.

Ar exista o variantă pentru ca liberalii să guverneze. Fără să ajungă la un numitor comun cu USR, PNL-ul ar avea nevoie de social democrați. Astfel, s-ar putea încerca instalarea unui guvern minoritar cu voturi tocmai de la PSD. Pandemia de coronavirus ar urma să joace un rol cheie în negocieri.

Cum se poate ajunge la alegeri anticipate

Cu toate acestea, momentul ar putea fi gândit și diferit de social democrați. Rămași în opoziție după alegerile legislative din 2020, reprezentanții PSD s-au organizat puternic în teritoriu și spun că sunt gata chiar și de alegeri anticipate.

Ar fi o premieră în România, dar una care nu mai pare chiar atât de imposibilă pe cât era în urmă cu doar câteva luni. O a doua respingere a unui premier desemnat de președinte ar deschide în mod evident calea spre astfel de alegeri.

Culmea, mai toate partidele s-au pregătit deja de scrutin. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a avut un mesaj ferm pentru oamenii din teritoriu și le-a spus acestora să fie pregătiți pentru anticipate și să înceapă deja campania.

Și liberalii ar fi discutat despre scenariul anticipatelor, la fel cum s-a întâmplat în USR și chiar la AUR.

Ce este prevăzut în Constituția României

De remarcat că în Constituția României la articolul 89, punctul 1, este stipulat clar că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Mai trebuie spus că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat ar urma să se desfășoare în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului

Vă readucem amonte că în urmă cu doar un an de zile CCR-ul a decis că „dizolvarea Parlamentului se poate realiza numai după consultarea președinților celor două Camere ale Parlamentului și a liderilor grupurilor parlamentare (deci nu numai a partidelor parlamentare, ci și a independenților, în cazul în care aceștia și-au constituit un grup parlamentar), demonstrează caracterul excepțional al unei asemenea măsuri, care implică un grad ridicat de coeziune politică în sensul producerii efectului dizolvator.

Cu alte cuvinte, dizolvarea forului legiuitor trebuie să fie rezultatul unor negocieri și înțelegeri politice în care să fie implicate toate entitățile parlamentare și să reflecte voința comună a celor care au obținut voturile cetățenilor în urma sufragiului electoral”

ADVERTISEMENT
Tags: