News

Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Adevărul despre cheltuielile lunare care apar la plata întreţinerii

Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Adevărul despre cheltuielile lunare care apar la plata întreţinerii, potrivit experților.
13.05.2023 | 10:00
Ce se intampla daca iesi din asociatia de proprietari a blocului Adevarul despre cheltuielile lunare care apar la plata intretinerii
Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari a blocului. Adevărul despre cheltuielile lunare care apar la plata întreţinerii, potrivit experților. În teorie oricine poate renunța la calitatea de membru în asociația de proprietari, însă există avantaje reale pentru asta?

Ce se întâmplă dacă ieși din asociația de proprietari

Conform Avocatnet.ro, asocierea este opțională, nicidecum obligatorie. Cu toate acestea, într-o structură de tip condominiu sau bloc, asocierea e benefică. Așa pot fi luate diverse decizii care privesc pe toată lumea. Cu toate acestea, mulți s-au întrebat dacă sunt obligați, ca și proprietar de apartament, să fie membru al asociației de proprietari?

ADVERTISEMENT

De fapt, așa cum menționează și sursa citată, unii cred că dacă ar ieși din această asociațe ar scăpa de plata anumitor cheltuieli lunare. În realitate cheltuielile vor fi plătite indiferent de scenariu. Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, proprietarul e definit destul de clar, așa cum se întâmplă și cu membrul de asociație.

Trebuie reținut că plata anumitor cheltuieli nu revine doar celor din asociație ci tuturor proprietarilor din bloc. Legea prevede că acolo unde există cel puțin trei proprietari diferiți e necesară constituirea unei asociații, iar răspunderea pentru neconstituirea ei revine tuturor proprietarilor.

ADVERTISEMENT

Ce spune legea despre ieșirea din asociația de proprietari

Mai mult, Legea nr. 196/2018 face referire atât la proprietarii din condominiu, cât și la cei care sunt simplu membru al asociației. Cert e că niciodată nu i se impune proprietarului să devină membru al asociației. Sursa citată menționează, obligațiile vin odată cu calitatea de proprietar, nu de membru în asociație.

De exemplu, toți proprietarii sunt obligați să respecte regulamentul blocului, dar și să ia măsuri pentru consolidarea blocului sau pentru modernizarea sa, când e nevoie. Potrivit articolului 48 din lege, plățile decise ar trebui achitate chiar și de cei care nu sunt, așadar, membru în asociație.

ADVERTISEMENT

“Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1) – (4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create“, este menționat în lege.

ADVERTISEMENT

Avantajele și dezavantajele ieșirii din asociația de proprietari

Așadar, cine renunță de bunăvoie la calitatea de membru în asociație are oricum obligația să își plătească cheltuielile. De fapt, ieşirea din asociaţia de proprietari sau renunțarea la această calitate nu aduce niciun avantaj. Nimeni nu va fi scutit de cheltuieli, cum ar crede unele persoane. Din contră, proprietarul care nu face parte din asociație de locatari va fi sărit din schemă atunci când se iau decizii importante pentru bloc.

Nici vorbă de plata întreţinerii fără asociaţie sau de lipsă cheltuieli asociaţie proprietari. Și cum probleme între proprietari de bloc apar mereu, avantajele şi dezavantajele asociaţiei de proprietari devin evidente. Cu precădere primele.

De altfel, un eventual cost întreținere bloc fără asociație proprietari ar fi mult mai mare. În plus, responsabilitatea proprietarilor după ieșirea din asociație nu s-ar reduce deloc, așa cum deja am explicat. Și, momentan, nu există nici prea multe alternative la asociația de proprietari

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”