Life

Ce se întâmplă dacă mănânci mere înainte de culcare. Cum îți afectează somnul, de fapt

Este bine să mâncăm mere înainte de culcare? Studiile explică ce impact au aceste fructe asupra calității și duratei somnului pe timpul nopții.
07.06.2024 | 18:44
Ce se intampla daca mananci mere inainte de culcare Cum iti afecteaza somnul de fapt
Ce se întâmplă dacă mănânci mere înainte de culcare. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Dacă te gândești să savurezi un măr înainte de culcare, e important să știi cum îți poate influența somnul. Ce se întâmplă, de fapt?

Ce se întâmplă dacă mănânci mere înainte de culcare. Cum îți afectează somnul, de fapt

Studiile au arătat că există o legătură între consumul de fructe și calitatea somnului, cu o atenție specială acordată mărului. De ce este important să integrezi mărul în dieta ta zilnică?

ADVERTISEMENT

Somnul este vital pentru corpul nostru, deoarece în timpul acestuia se întâmplă multe procese esențiale. Acesta ajută la repararea celulelor, reglează hormonii și contribuie la stocarea memoriei. Tocmai de aceea, este recomandat ca adulții între 18 și 60 de ani să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte, pentru a preveni o gamă largă de probleme de sănătate.

Ei bine, se pare că o dietă bogată în fructe și legume contribuie semnificativ la calitatea somnului.Un studiu din Finlanda, publicat în Frontiers in Nutrition, a arătat că persoanele care mănâncă în jur de 460 de grame de fructe și legume pe zi au o probabilitate mai mare să obțină un somn mai odihnitor decât cele care consumă mai puțin din aceste alimente, potrivit dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu un somn normal (între 7 și 9 ore pe noapte) consumau mai multe fructe și legume decât cei cu un somn scurt sau somn lung.

Corelația dintre fructe și somn. Consumul de mere a ieșit în evidență

Persoanele cu somn normal au consumat în medie 463,1 grame de fructe și legume pe zi, iar cei cu somn scurt au consumat cu 37 de grame mai puțin pe zi. În schimb, persoanele cu somn lung au consumat cu 73,4 grame mai puțin față de cei cu somn normal.

ADVERTISEMENT

Merele au ieșit în evidență în mod semnificativ, fiind subgrupul de fructe care a făcut cea mai mare diferență. Cei care consumă acest fruct au obținut un somn mult mai bun decât restul.

De asemenea, s-a constatat că cei cu somn scurt consumă mai puține fructe de pădure și alte soiuri de fructe proaspete și conservate. Dar, aceștia au consumat mai multe legume cu frunze verzi și rădăcinoase față de persoanele cu un somn lung.

ADVERTISEMENT

Merele conțin vitamina C și B6 care ajută la relaxarea corpului, stabilizează tensiunea arterială și scad nivelul de glucoză. Mai mult, merele conțin polifenoli, compuși care încetinesc procesul de digestie și contribuie la senzația de sațietate.

Este recomandat să mâncați câteva mere cu 2 ore înainte de culcare, conform celor de la dcmedical.ro. Încercați să nu consumați fructe chiar înainte de somn, mai ales dacă aveți aciditate mare la stomac. Ajunse în stomac, acestea fermentează și provoacă balonare.

ADVERTISEMENT