News

Ce se întâmplă dacă nu semnezi amenda dată de polițiștii de la Rutieră. Cum poți obține anularea ei

Ce spune Codul Rutier 2025 în cazul în care, din postura de șofer oprit de polițiștii de la Rutieră, nu semnezi amenda? Prevederile sunt extrem de clare.
15.03.2025 | 20:16
Ce se intampla daca nu semnezi amenda data de politistii de la Rutiera Cum poti obtine anularea ei
Codul Rutier 2025: ce se întâmplă dacă nu semnezi amenda dată de polițiști. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care sunt consecințele atunci când, din postura de șofer oprit de polițiștii de la Rutieră, nu semnezi amenda pe care tocmai ai primit-o? Ce spune Codul Rutier aferent anului 2025.

Codul Rutier 2025: ce se întâmplă dacă nu semnezi amenda dată de polițiști

În România, foarte mulți dintre șoferi refuză să semneze procesul-verbal. Astfel, ei cred că se răzbună pe polițistul care i-a sancționat contravențional. Alții speră că, așa, vor scăpa de sancțiune sau o pot anula în instanță mai ușor.

ADVERTISEMENT

Cei care se întreabă ce se întâmplă dacă o amendă nu este semnată trebuie să știe că toate răspunsurile stau în Codul Rutier 2025. Legea spune că procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face direct de către polițistul rutier sau de către polițistul local.

Mare atenție! În Codul Rutier scrie negru pe alb că semnătura contravenientului pe procesul verbal este preferabilă, dar nu obligatorie. Asta înseamnă că, dacă șoferul refuză să semneze, agentul constatator trebuie să noteze acest refuz în procesul verbal.

ADVERTISEMENT

În unele situații, agentul poate cere prezența unui martor care să confirme refuzul. Ulterior, datele și semnătura martorului vor fi adăugate în document. Așadar, orice ați face, cu sau fără vreun martor, sancțiunea rămâne valabilă.

Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se această în procesul-verbal de constatare a contravenției.

ADVERTISEMENT

Procesul-verbal se poate încheia și în lipsa contravenientului, după stabilirea identității conducătorului de vehicul, menționându-se această în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori”, se precizează în Art. 109 (alin. 2 și 3) din OUG 195/2002.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă, de fapt, semnarea procesului verbal de contravenție

Legenda că semnarea procesului verbal ar putea echivala cu o recunoaștere a vinovăției este una falsă. Specialiștii spun clar că dacă ai semnat, nu înseamnă că recunoști fapta.

O semnătură înseamnă doar o luare la cunoștință a celor consemnate și de comunicare a procesului-verbal. ”Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire”, spune un specialist, citat de Ziare.com.

Cum poți anula o amendă de circulație

Chiar și în cazul în care semnează procesul verbal, șoferul poate adăuga mențiuni personale sau poate contesta sancțiunea în instanță dacă nu este de acord cu faptele descrise.

Legea spune că un proces verbal de constatare a unei contravenții, pentru a fi valid, trebuie să conțină aceste informații:

  • numele și prenumele agentului constatator;
  • numele și prenumele contravenientului;
  • codul numeric personal / denumirea și adresa societății (in cazul persoanelor juridice);
  • fapta săvârșită și data comiterii acesteia;
  • semnătura agentului constatator.

Puteți scăpa lejer de amendă dacă instanța constată că lipsește oricare dintre aceste informații. În plus, dacă descrierea faptei nu e completă sau suficient de clară, amenda poate fi anulată.

Același lucru se poate decide și în cazul în care, de exemplu, un șofer a fost amendat pentru depășirea vitezei, dar aparatul radar nu a funcționat corespunzător. Ca șofer amendat și nemulțumit de situație. trebuie să știi că ai la dispoziție 15 zile pentru a contesta amenda rutieră.