News

Ce se întâmplă dacă oamenii nu respectă distanțarea fizică! Rezultatele surprinzătoare ale unui studiu

02.06.2020 | 12:28
Ce se intampla daca oamenii nu respecta distantarea fizica Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu
ADVERTISEMENT

Guvernele din întreaga lume au impus reguli de distanțarea fizică odată cu relaxarea măsurilor pentru combaterea noului coronavirus. Iar rezultatele unui studiu finanțat de Organizația Mondială a Sănătății arată că nerespectarea acestor reguli poate dubla numărul de infecții. 

Ce se întâmplă dacă oamenii nu respectă distanțarea fizică!

Asta înseamnă că dacă în loc de o distanță de doi metri, oamenii vor sta la un metru unii de alții, răspândirea noului coronavirus s-ar putea dubla. Studiul a fost publicat în revista Lancet, într-un moment în care mai mulți șefi de guvern consideră că distanța de 2 metri ar trebui redusă la un metru.

ADVERTISEMENT

Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, care spune că ar fi mai ușor în transportul public și în industria HoReCa dacă distanța ar fi de un metru. Ar putea merge mai mulți oameni la locul de muncă, la resaurante, la pub-uri și magazine și ar reduce lungimea cozilor.

“Cea mai utilă constatare este că distanțarea fizică este importantă. Au fost plângeri care spuneau că o distanță de doi metri este excesivă”

În Marea Britanie, recomandările sunt de a păstra distanța de doi metri, iar în țări precum România, Franța sau Germania, această distanță este de 1,5 metri. Țara europeană care nu a impus reguli de distanțare fizică este Suedia, stat în care nu este obligatorie nici purtarea măștilor.

ADVERTISEMENT

În studiul finanțat de OMS și publicat în revista Lancet se arată cum riscul de infecție este de 3% pentru oamenii care stau la mai mult de un metru de o persoană depistată pozitiv, față de 13% în momentul în care stau la mai puțin de un metru de respectiva persoană. Modelul arată că o distanță de 3 metri ar duce riscul de infecție la 1,5%.

“Cea mai utilă constatare este că distanțarea fizică este importantă. Au fost plângeri care spuneau că o distanță de doi metri este excesivă, deoarece alte țări nu sunt atât de stricte. Dar acest studiu susține contrariul. 

ADVERTISEMENT

Menținerea acestei distanțe poate reduce riscul, comparativ cu 1 metru. Astfel, unde este posibil, 2 metri este distanța pe care comercianții și angajatorii ar trebui să o folosească la spațiile și locurile de muncă. Va fi foarte dificil în anumite privințe, însă important este să ne obișnuim să menținem distanța”, a spus Linda Bauld, profesor la Universitatea din Edinburgh, pentru Guardian.

Purtarea măștilor scade la 3% riscul de infectare!

Cercetătorii au încercat să afle cât de eficientă este purtarea măștilor. Din dovezile strânse din mai mult de 10 studii pe acest subiect și peste 2500 de participanți, concluzia este că riscul de infectare este de 3% când este purtată masca și 17% când nu este purtată. Beneficii similare au fost găsite atât în ceea ce privește purtarea unei protecții la ochi (viziere, ochelari).

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, oamenii de afaceri consideră că o distanțare fizică la doi metri ar face nesustenabile companiile, în ciuda măsurilor de relaxare luate. Patronii consideră că păstrarea unei distanțe atât de mari i-ar face pe unii angajați să își piardă locurile de muncă pentru că în fabrici sau în sedii nu există de fiecare dată condiții pentru respectarea acestor reguli.

Distanța de 2 metri este stabilită de specialiști ca urmare a estimărilor privind distanța pe care picăturile “contaminate” pot să o parcurgă în aer, deși unii nu sunt de acord și consideră că în urma unui strănut aceste picături pot ajunge și mai departe de 2 metri.

  • 6.284.065 de cazuri de COVID-19 există la nivel global
  • 375.902 de decese au fost înregistrate de noul coronavirus

 

ADVERTISEMENT
Tags: